Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, θα ταξιδέψει στην Ινδία τον Ιανουάριο, αμέσως μετά την οριστική του ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την πρώτη του μείζονος σημασίας διμερή επίσκεψη στο εξωτερικό με στόχο να "ενισχύσει την εταιρική σχέση", στους τομείς του εμπορίου και του κλίματος με τη χώρα αυτή, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες του.


Αυτό το ταξίδι, το πρώτο τέτοιας σημασίας από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία ο ηγέτης των Συντηρητικών τον Ιούλιο του 2019, θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά την έξοδο της Βρετανίας από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου. "Ως βασικός παράγοντας στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού, η Ινδία είναι ένας ολοένα και πιο απαραίτητος εταίρος για τη Βρετανία καθώς εργαζόμαστε για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης, αντιμετωπίζουμε κοινές απειλές για την ασφάλειά μας και προστατεύουμε τον πλανήτη μας", δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με ανακοίνωση.


Πρόκειται κυρίως, σύμφωναμε τις υπηρεσίες του, για την "προώθηση" της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της άμυνας, της ασφάλειας, της υγείας και της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε την Ινδία να συμμετάσχει, όπως και η Αυστραλία και η Νότια Κορέα, στη σύνοδο κορυφής της G7, της Ομάδας των Επτά πλουσιότερων χωρών, της οποίας η Βρετανία θα αναλάβει την προεδρία το 2021.


Το 2021, η Βρετανία θα φιλοξενήσει επίσης στη Γλασκόβη την COP26, τη μεγάλη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα. Προσκεκλημένος του Ινδού ομολόγου του Ναρέντρα Μόντι, ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι επίσης ο δεύτερος επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, μετά τον Τζον Μέιτζορ το 1993, από τότε που η Ινδία απέκτησε την ανεξαρτησία της, ο οποίος θα συμμετάσχει ως τιμώμενος προσκεκλημένος στην Ημέρα της Δημοκρατίας, εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 26 Ιανουαρίου προς τιμήν του πολιτισμού και της στρατιωτικής ισχύος της Ινδίας.


Το εμπόριο μεταξύ της Βρετανίας και της Ινδίας ανέρχεται σε σχεδόν 24 δισεκατομμύρια στερλίνες ετησίως (26,3 δισεκατομμύρια ευρώ), υποστηρίζοντας περισσότερες από 500.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ. Βασικός εταίρος στην καταπολέμηση της πανδημίας, η Ινδία προμηθεύει επίσης περισσότερο από το 50% των παγκόσμιων εμβολίων, από τα οποία ένα και πλέον δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου κατά της covid που αναπτύχθηκε από το βρετανικό εργαστήριο AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα παρασκευαστούν από το Serum Institute of India (SII) στην πόλη Πουν της δυτικής Ινδίας.


Από την 1η Ιανουαρίου, η Βρετανία, η οποία εγκατέλειψε την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου και προσπαθεί να καταλήξει σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τους 27, θα διαπραγματεύεται ανεξάρτητα. Έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με ορισμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Κένυα και η Σιγκαπούρη, η οποία είναι σημαντική χρηματοοικονομική και εμπορική πλατφόρμα, καθοριστικής σημασίας στην Ασία.


"Νομίζω ότι κατά καιρούς επικεντρωθήκαμε πάρα πολύ στην Ευρώπη, κατά τρόπο μυωπικό, ενώ ένα από τα πλεονεκτήματα της εξόδου από τη μεταβατική περίοδο (μετά το Brexit) είναι ότι θα ανακτήσουμε τον έλεγχο της ικανότητάς μας να συνάπτουμε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τον υπόλοιπο κόσμο", υπογράμμισε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντόμινικ Ράαμπ κατά την επίσκεψή του στο Νέο Δελχί σήμερα.


"Αν κοιτάξετε την Ινδία και την περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού μακροπρόθεσμα, εκεί θα βρίσκονται οι ευκαιρίες ανάπτυξης", πρόσθεσε.