Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε όταν ρουκέτες έπληξαν την Καμπούλ σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της ασιατικής χώρας, στη δεύτερη επίθεση αυτού του είδους στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν μέσα σε χρονικό διάστημα βραχύτερο από έναν μήνα.

Εκτοξεύθηκαν «τέσσερις ρουκέτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ταρίκ Αριάν, διευκρινίζοντας πως δύο έπεσαν κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

«Δυστυχώς, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε», σημείωσε ο Αριάν.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ Φερντάους Φαραμάρζ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές, σημειώνοντας πως οι ρουκέτες έπληξαν κυρίως το ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας.

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι είχαν σκοτωθεί την 21η Νοεμβρίου όταν ρουκέτες έπληξαν το κέντρο της Καμπούλ, κοντά στην Πράσινη Ζώνη, όπου εδρεύουν πρεσβείες και ξένες εταιρείες.

Την ευθύνη για εκείνη την επίθεση είχε αναλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης ακόμη για τη σημερινή ενέργεια.

Το ΙΚ ανέλαβε επίσης την ευθύνη τις τελευταίες εβδομάδες για άλλες αιματηρές επιθέσεις στην Καμπούλ, όπως εκείνη εναντίον του πανεπιστημίου και άλλου εκπαιδευτικού κέντρου της πρωτεύουσας, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε συνολικά πενήντα και πλέον ανθρώπους.

Η βία συνεχίζει να μαίνεται στο Αφγανιστάν, παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκίνησαν τη 12η Σεπτεμβρίου στη Ντόχα (Κατάρ) ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν αλλά προχωρούν με βραδύ ρυθμό. Τα μέρη ανακοίνωσαν μόλις στις αρχές του Δεκεμβρίου πως συμφώνησαν σχετικά με το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, τα στρατεύματα των ΗΠΑ συνεχίζουν να αποχωρούν από τη χώρα. Η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από το Αφγανιστάν ως τα μέσα του 2021 με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, εντός των ορίων της συμφωνίας που υπέγραψε με τους Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο στη Ντόχα.

Μολονότι έχουν πάψει να βάζουν στο στόχαστρο τις αμερικανικές δυνάμεις, όπως δεσμεύτηκαν, οι Ταλιμπάν δεν έχουν πάψει να κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους εναντίον των αφγανικών δυνάμεων. Οι ισλαμιστές αντάρτες δεσμεύθηκαν επίσης να μην επιτίθενται πλέον σε μεγάλα αστικά κέντρα, όμως κατηγορούνται συχνά από την αφγανική κυβέρνηση πως συνεχίζουν αυτού του είδους τις ενέργειες, ενώ διαπράττονται πολυάριθμες επιθέσεις και στοχευμένες δολοφονίες για τις οποίες δεν αναλαμβάνεται η ευθύνη.