Μετά τη «θύελλα» που προκάλεσε η έγκριση του εμβολίου της Pfizer από την αρμόδια βρετανική ρυθμιστική υγειονομική αρχή και τις πιέσεις που ασκήθηκαν στις ΗΠΑ για επιτάχυνση των διαδικασιών, ο επικεφαλής της Operation Warp Speed, Μονσέφ Σλάουι, τόνισε ότι με την έγκριση του εμβολίου, στις 10 ή στις 11 Δεκεμβρίου, θα χρειαστούν τουλάχιστον 24 ώρες για τη χορήγηση των δόσεων. Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στο BBC, ότι η έναρξη των μαζικών εμβολιασμών στις ΗΠΑ είναι μέρες μακριά.


«Οι μαζικοί εμβολιασμοί στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αρχίσουν την τρίτη ή τέταρτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο «πράσινο φως» που θα ανάψει ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων για το εμβόλιο, δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να συμβεί τις επόμενες ημέρες. «Στη συνέχεια θα γίνουν οι εμβολιασμοί στις ομάδες υψηλού κινδύνου», ξεκαθάρισε ο επιδημιολόγος.


Σκεπτικισμός επικρατεί σε σημαντικό μέρος του αμερικανικού πληθυσμού για τον εμβολιασμό, παραμονές της έγκρισης του εμβολίου των φαρμακευτικών Pfizer και Moderna. Σε δημοσκόπηση της εταιρείας One Poll αποκαλύπτεται ότι το ένα τρίτο των γυναικών, ποσοστό που διαμορφώνεται στο 34%, εμφανίζεται αρνητικό στη λήψη του εμβολίου. Μόνο το 26% των γυναικών εμφανίζεται πολύ υπέρ της λήψης των δόσεων.


Στον αντρικό πληθυσμό τα δεδομένα διαμορφώνονται διαφορετικά. Το 43% απαντά ότι θέλει πολύ να εμβολιαστεί, ενώ το 24% ως ένα βαθμό. Συνολικό το 55% των Αμερικανών υποστηρίζουν τον εμβολιασμό. Από αυτούς το 71% είναι Δημοκρατικοί, το 52% Ρεπουμπλικανοί και το 40% ανεξάρτητοι.


Το εμβόλιο κατά του κοροναϊού που κατασκευάστηκε από την Pfizer και την BioNTech παρέχει ισχυρή προστασία έναντι της Covid-19 εντός περίπου 10 ημερών από την πρώτη δόση, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), πριν από μια συνάντηση της συμβουλευτικής ομάδας εμβολίων.



Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θέτει ο επικεφαλής της Operation Warp Speed, με την έγκριση του εμβολίου στις 10 ή στις 11 Δεκεμβρίου, θα χρειαστούν τουλάχιστον 24 ώρες προκειμένου τα εμβόλια να διανεμηθούν στα σημεία που έχουν οριστεί από τις πολιτείες, μέσω του στρατού και πιθανότατα σε 36 ώρες από την έγκριση, ενδέχεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.


«Η πρώτη αποστολή εμβολίων θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα μετά την έγκριση του εμβολίου. Έτσι το σχεδιάσαμε. Εάν το εμβόλιο εγκριθεί στις 10 ή στις 11, το λεπτό που έχει εγκριθεί, οι αποστολές θα ξεκινήσουν. Θα χρειαστούν περίπου 24 ώρες για να φτάσουν στους διάφορους ιστότοπους ανοσοποίησης που μας έχουν πει οι αρμόδιοι στις πολιτείες να τους στείλουμε εμβόλια. Και μέσα, θα έλεγα, 36 ώρες από την έγκριση, ενδεχομένως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η πρώτη ανοσοποίηση», αναφέρει σε δηλώσεις του στην Boston Herald ο επίκεφαλής της Operation Warp Speed.


Το εμβόλιο της Pfizer αναμένεται να λάβει ομοσπονδιακή έγκριση την Πέμπτη ή την Παρασκευή και θα ακολουθήσει το εμβόλιο της Moderna. Τόσο το πρώτο, όσο και το δεύτερο, φέρονται να αποδίδουν πάνω από 90% αποτελεσματικότητα. Η Operation Warp Speed ​​σχεδιάζει να εμβολιάσει 20 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το τέλος του χρόνου.