Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη κατά τη συνεδρίαση της ευρωβουλής το απόγευμα της Τρίτης στις Βρυξέλλες για το θέμα του σόου Ερντογάν στα Βαρώσια. Μετά το ατυχές περιστατικό, υπήρξε έντονη αντίδραση από τους Έλληνες ευρωβουλευτές.


«Ντροπή σας που δώσατε τον λόγο σε έναν καταδικασμένο από την ελληνική δικαιοσύνη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που έχει κάνει δολοφονίες», είπε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης.


Θυμίζεται πως ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ανακοίνωσε στις 11 Νοεμβρίου πως παρελήφθη το αίτημα των ελληνικών αρχών για άρση ασυλίας του Γιάννη Λαγού μετά τη δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή.


Από τις 11 Νοεμβρίου εκκρεμεί το αίτημα για τον Λαγό


Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έχει επιβάλει ποινή 13 ετών και 8 μηνών στον Γιάννη Λαγό, ως μέλος του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης. Το αίτημα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παίρνει τον δρόμο του στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και, σύμφωνα με τη διαδικασία, ενώ αναμένεται να διαβιβαστεί στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Ενωσης, που σε επόμενη Ολομέλεια θα αποφασίσει για την άρση του Γιάννη Λαγού.


Πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν ότι πιθανότατα η Ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο. Εφόσον η ποινή που θα επιβάλει το δικαστήριο στον Γιάννη Λαγό δεν θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, θα εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του και οι βελγικές αρχές θα πρέπει να τον συλλάβουν και στη συνέχεια, στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής, θα ζητηθεί η έκδοσή του. Όλα αυτά στην περίπτωση που ο Γιάννης Λαγός δεν έρθει οικειοθελώς στην Ελλάδα.