Ως γνωστόν το εμβόλιο της Pfizer κατα του κορονοϊού πρέπει να φυλάσσεται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διανομή του σε σύγκριση με άλλα, πιο παραδοσιακά εμβόλια, που μπορούν να αποθηκεύονται σε μορφή σκόνης σε θερμοκρασία δωματίου. Τόνοι ξηρού πάγου θα κρατούν τις δόσεις του εμβολίου στους -75 βαθμούς Κελσίου, ενώ θερμικοί αισθητήρες θα ανιχνεύουν αν το πολύτιμο φορτίο διατηρείται στη σωστή θερμοκρασία, καθώς θα αποστέλλεται ανά την υφήλιο.

Η Pfizer σχεδιάζει να στείλει έως και 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις μέσα στο 2021, κάτι που απαιτεί πολύ ξηρό πάγο και πολλά ισοθερμικά κουτιά. Τα κουτιά θα κρατήσουν έως και 975 φιαλίδια (4.875 δόσεις) και μπορούν να γεμίσουν εκ νέου με ξηρό πάγο για αποθήκευση έως και 15 ημέρες. Σημειώνεται ότι ο ξηρός πάγος είναι διοξείδιο του άνθρακα (CO2) σε στερεά μορφή με επιφανειακή θερμοκρασία στους -78°C.

Σύμφωνα με το CNN, στις ΗΠΑ η ικανότητα παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα σε αυτή τη μορφή είναι περίπου 30.000 τόνοι την ημέρα, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι μπορεί να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση λόγω του εμβολίου της Pfizer.

Ο Πολ Οστρόφσκι διευθυντής προμήθειας, παραγωγής και διανομής της Operation Warp Speed του Λευκού Οίκου, δήλωσε στο CNN την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία ταχυμεταφορών UPS δεσμεύτηκε να «παράσχει αποστολές ξηρού πάγου σε όλη την Αμερική κατόπιν αιτήματος».

Η Pfizer, η οποία βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τις DHL, FedEx και UPS για τη μεταφορά των εμβολίων στις ΗΠΑ, δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα παράδοσης σε τέσσερις Πολιτείες, ώστε να μπορέσει πάνω σε αυτό να εκπονήσει ένα συνολικό σχέδιο μεταφοράς των εμβολίων σε παγκόσμια κλίμακα.

Η Pfizer, η οποία έχει γραμμές παραγωγής στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αναφέρει ότι αναμένει κατά μέσο όρο 20 καθημερινές πτήσεις φορτίου παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το CNN, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία έχει και εκείνη αναπτύξει κιβώτια ελέγχου της θερμοκρασίας που χρησιμοποιούν ξηρό πάγο και τα οποία μπορούν να διατηρήσουν θερμοκρασίες -70 βαθμών Κελσίου έως και για 10 ημέρες.

Ωστόσο όπως σημειώνει το CNN, αν η αποστολή ενός εμβολίου σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους είναι μια πρόκληση στις ΗΠΑ, είναι ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα για τις φτωχότερες χώρες.