Ερευνητές του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τενεσί σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού αναφέρουν ότι τρία φάρμακα που έχουν ήδη λάβει έγκριση για άλλες χρήσεις στον άνθρωπο, μπορούν να αποτελέσουν πιθανές θεραπείες για την COVID-19.


Στο πρώιμο στάδιο του ιού


Οι ερευνητές βασίστηκαν σε εικονική σάρωση αντι-ιικών ουσιών in vitro η οποία ξεκίνησε κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας του SARS-CoV-2 και εντόπισαν τα φάρμακα ζουκλοπενθιξόλη, νεμπιβολόλη και αμοδιακίνη ως υποσχόμενες θεραπείες για τη λοίμωξη με τον νέο κοροναϊό όταν αυτή βρίσκεται σε αρχικό στάδιο – στη φάση δηλαδή της επώασης και της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων.


Ποια είναι τα τρία φάρμακα


Στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «ACS Pharmacology & Translational Science» οι ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια Ιολογίας στο Κολέγιο Ιατρικής του Κέντρου Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί Κολίν Τζόνσον, προτείνουν τα φάρμακα αυτά ως πιθανές υποψήφιες θεραπείες σε μελλοντικές κλινικές δοκιμές ενάντια στην COVID-19 καθώς φαίνεται ότι μπορούν να βελτιώσουν την ανοσολογική απόκριση στον ιό.

Η αμοδιακίνη είναι ένα παλαιότερο ανθελονοσιακό φάρμακο, η ζουκλοπενθιξόλη είναι αντιψυχωσικό φάρμακο και η νεμπιβολόλη είναι φάρμακο που χορηγείται για την υψηλή αρτηριακή πίεση.


Συγκριτική μελέτη


Οι ερευνητές εξέτασαν 4.000 εγκεκριμένα φάρμακα συγκρίνοντάς τα με την υδροξυχλωροκίνη, το φάρμακο ενάντια στην ελονοσία το οποίο έχει μελετηθεί σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών ενάντια στην COVID-19. Από την ανάλυση και τη σύγκριση αυτή προέκυψε ότι τα τρία φάρμακα στα οποία κατέληξαν δρούσαν παρόμοια με την υδροξυχλωροκίνη ενώ φάνηκε να είναι πιο ασφαλή. Από τα ευρήματα προέκυψε επίσης ότι τα τρία φάρμακα μπορούν να εμφανίσουν βελτιωμένη αποτελεσματικότητα όταν συνδυαστούν σε χαμηλότερες δόσεις με τη ρεμδεσιβίρη.


Η δρ Τζόνσον κατέληξε κάνοντας λόγο για μια συναρπαστική ανακάλυψη. «Ανυπομονούμε για τα αποτελέσματα από τη χρήση των τριών φαρμάκων σε επιπλέον έρευνες» είπε η καθηγήτρια.