Οι «27» επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στην πανδημία του κορoναϊού και συζήτησαν πώς θα μπορέσουν να αναπτύξουν μια κοινή Ευρωπαική προσέγγιση σχετικά με τα rapid tests, όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.


Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων την ενημέρωσε ότι η έγκριση του εμβολίουPfizer/BioNTech θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μετά τα μέσα Δεκεμβρίου. «Η Κομισιόν διευρύνει το χαρτοφυλάκιο εμβολίων, με τις συζητήσεις να συνεχίζονται με την Moderna & Novavax. Θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε τις προσπάθειές μας για να κρατάμε τους πολίτες ενήμερους για τον εμβολιασμό και την ασφάλεια», ανέφερε μεταξύ άλλων η φον ντερ Λάιεν. Μάλιστα, όπως μεταδίδει το AFP, η επικεφαλής της Κομισιόν αποκάλυψε ότι η ΕΕ μπορεί να εγκρίνει δύο εμβόλια φέτος.


Σύνοδος Κορυφής: Μόλις 17 λεπτά η συζήτηση γα Ουγγαρία-Πολωνία


Η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε με τοποθέτηση του προέδρου του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σχετικά με τον προϋπολογισμό και το Κράτος Δικαίου, με αφορμή το βέτο Πολωνίας και Ουγγαρίας. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Ανγκελα Μέρκελ και οι ηγέτες των δύο κρατών, οι οποίοι «απειλούν» το Ταμείο Ανάκαμψης.


Η συζήτηση για το ζήτημα διήρκεσε μόλις 17 λεπτά και σύμφωνα με τις δηλώσεις της Ανγκελα Μέρκελ, μετά το πέρας της Συνόδου, θα υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες με την Ουγγαρία και την Πολωνία, προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία δεν μπορούν να στείλουν την πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


«Είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε να βρούμε μία λύση. Είναι σαφές πόσο σημαντικό είναι αυτό. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε και θα εργαστούμε σκληρά και σοβαρά για αυτό», ανέφερε η Μέρκελ.