Τη στιγμή που βιώνουμε ένα «θανατηφόρο» Νοέμβριο, με 602 νεκρούς μέσα στις πρώτες 18 μέρες του, η πανδημία του κοροναϊού «δείχνει τα δόντια της» σε όλο τον πλανήτη.

Συγκεκριμένα τα παρακάτω γραφήματα που περιλαμβάνουν κάποιες από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά χώρες αποδεικνύουν πως ο Νοέμβριος δοκιμάζει τις αντοχές όλου του πλανήτη, καθώς η επιδημιολογική καμπύλη έχει ραγδαία άνοδο στις περισσότερες χώρες.



Τα 55 εκατομμύρια έχουν πλέον ξεπεράσει παγκοσμίως τα κρούσματα κοροναϊού, ενώ το ενάμιση εκατομμύριο πλησιάζουν οι συνολικοί θάνατοι.

Την αρνητική πρωτιά θανάτων από κοροναϊό κρατούν οι ΗΠΑ, με 248.672 θανάτους, ενώ ακολουθούν Βραζιλία, Ινδία και Μεξικό με 166.699, 130.993 και 99.026 αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, χθες Τρίτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν 1.707 νέους θανάτους, ενώ η Γαλλία 1.224 και η Ιταλία 731.

Κάπως έτσι καθίσταται εμφανές ότι Αμερική και Ευρώπη βρίσκονται στο στόχαστρο του ιού, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και η Ασία, με μια Ινδία που έχει επιβεβαιώσει 9 περίπου εκατομμύρια κρούσματα και 40 χιλιάδες θανάτους.

Η επιδημιολογική καμπύλη παρά τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί σε όλο τον πλανήτη δε φαίνεται να επιπεδώνεται, γι’αυτό υπάρχει αδιάκοπη προσπάθεια για να κυκλοφορήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα πρώτα εμβόλια κατά του κοροναϊού.

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η διανομή του εμβολίου σε τέσσερις πολιτείες

Το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο αποδείχθηκε ότι είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη κατά του κοροναϊού με βάση τα αρχικά δεδομένα, πρέπει να αποστέλλεται και να αποθηκεύεται στους -70 βαθμούς Κελσίου, πολύ κάτω από το πρότυπο των 2 με 8 βαθμών Κελσίου για τα υπόλοιπα εμβόλια.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα αποτελέσματα αυτού του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης των εμβολίων, θα χρησιμεύσουν ως πρότυπο για τις υπόλοιπες αμερικανικές πολιτείες και τις ξένες κυβερνήσεις, καθώς προετοιμάζονται να εφαρμόσουν αποτελεσματικά προγράμματα για το εν λόγω εμβόλιο», ανέφερε η Pfizer σε δήλωσή της χθες Δευτέρα.

Οι 4 πολιτείες που επιλέχθηκαν είναι το Ρόουντ Άιλαντ, το Τέξας, το Νέο Μεξικό και το Τενεσί, αφού η εταιρεία έλαβε υπόψη τις διαφορές στο συνολικό τους μέγεθος, την ποικιλομορφία των πληθυσμών, την υποδομή ανοσοποίησης και την ανάγκη προσέγγισης ατόμων σε ποικίλα αστικά και αγροτικά περιβάλλοντα.

Οι 4 αυτές πολιτείες δεν θα λάβουν τις δόσεις εμβολίου νωρίτερα από άλλες πολιτείες, ούτε θα έχουν διαφορετική μεταχείριση, ξεκαθάρισε η Pfizer.

Η εταιρεία αναμένει να έχει περισσότερα ασφαλή δεδομένα για το εμβόλιο από τις τρέχουσες δοκιμές μεγάλης κλίμακας έως την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, προτού υποβάλει αίτηση για άδεια έκτακτης ανάγκης (EUA).

Η Pfizer και η συνεργάτης της BioNTech έχουν συνάψει συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ ύψους 1,95 δισ. δολαρίων για την παροχή 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, με την Ουάσιγκτον να έχει την επιλογή να αποκτήσει έως και 500 εκατομμύρια δόσεις.

Χθες Δευτέρα, η Moderna, ανακοίνωσε ότι το πειραματικό εμβόλιό της είναι 94,5% αποτελεσματικό στην πρόληψη κατά του κορωνοϊού, με βάση προσωρινά δεδομένα από τις δοκιμές στο τελικό στάδιο, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι τα εμβόλια κατά της νόσου ενδέχεται να είναι έτοιμα για χρήση σύντομα.

Τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και της Moderna χρησιμοποιούν μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται synthetic messenger RNA, για να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του ιού.

Γαλλία: Ξεπέρασε το όριο των 2.000.000 κρουσμάτων

Η Γαλλία ξεπέρασε το όριο των δύο εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού από την έναρξη της επιδημίας, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής των υπηρεσιών υγείας Ζερόμ Σαλμόν.


Υπάρχουν 2.036.755 επιβεβαιωμένα κρούσματα, διευκρίνισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου τονίζοντας ότι υπάρχει επίσης “ένας αριθμός ρεκόρ 33.500 νοσηλευομένων ασθενών με κορονοϊό”, στη Γαλλία. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 αυξήθηκε κατά 437 το τελευταίο 24ωρο για να ανέλθει σε 46.273, συνολικά, δήλωσε ο Σαλμόν. Ο Γάλλος αξιωματούχος είπε ωστόσο ότι “οι προσπάθειες μας αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς” για την ανάσχεση της επιδημίας.

Γερμανία: 15.000 νέα κρούσματα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 14.419 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 815.746, δείχνουν σήμερα Τρίτη τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους. Το ίδιο διάστημα, 267 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κοροναϊού να φθάνει τους 12.814 ως αυτό το στάδιο, κατά την ίδια πηγή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Ινδία: Ένα βήμα πριν τα εννιά εκατομμύρια

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 38.617 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός αρκετά αυξημένος από τα σχεδόν 30.000 της προηγουμένης, με τις περιπτώσεις μόλυνσης από τον κορονοϊό να φθάνουν τα 8,9 εκατομμύρια.

Το ίδιο διάστημα, ακόμη 474 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να ανέρχεται σε 130.993 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου. Η χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο έχει επίσης τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ. Αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία το τελευταίο διάστημα για το ενδεχόμενο μια σειρά ινδουιστικών γιορτών τον τρέχοντα μήνα να πυροδοτήσουν νέα έξαρση των μολύνσεων στη χώρα.

Βουλγαρία: 816 νέα κρούσματα

Οι υγειονομικές αρχές της Βουλγαρίας κατέγραψαν τις προηγούμενες 24 ώρες 816 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμό αισθητά μειωμένο (–1.682) από αυτόν της προηγουμένης, με το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό στη χώρα των Βαλκανίων να φθάνει τις 98.251, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή το υπουργείο Υγείας.

Το ίδιο διάστημα, ακόμη 39 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη Βουλγαρία να φθάνει πλέον τους 2.130 νεκρούς. Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία έχει φθάσει τους 5.247 — πρόκειται για τον υψηλότερο που έχει καταγραφεί ως εδώ —, εκ των οποίων 293 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχουν καταγραφεί 3.882 μολύνσεις στις τάξεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, γεγονός που επιδεινώνει τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε έμψυχο δυναμικό, μέσα διακομιδής, καθώς και κλίνες. Η Σόφια κάλεσε να συμβάλλουν εθελοντές, ανάμεσά τους φοιτητές ιατρικών σχολών και συνταξιούχοι γιατροί, ενώ αστυνομικοί και πυροσβέστες διακομίζουν ασθενείς σε νοσοκομεία.

Αυστραλία – Αδελαΐδα: Νέες εστίες μόλυνσης

Αδελαΐδα: Νέα εστία μόλυνσης Στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, μια πόλη όπου δεν είχε αναφερθεί σημαντικός αριθμός κρουσμάτων εδώ και επτά μήνες, εμφανίστηκε νέα εστία του κορωνοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

Η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Αδελαΐδα, είχε αναφέρει μόλις τέσσερα κρούσματα covid-19 την Κυριακή στην πόλη αυτή, με τον αριθμό τους να φτάνει τα 17 σήμερα. Πρόκειται για τη σημαντικότερη εστία στην Αδελαΐδα από τον Απρίλιο.

«Δεν θα σταματήσουμε να έχουμε νέες μολύνσεις», δήλωσε η αρμόδια για την Υγεία της πολιτείας, η Νίκολα Σπάριερ μιλώντας στον αυστραλιανό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ABC.

Είναι «απολύτως ξεκάθαρο», εξήγησε η Σπάριερ, ότι η εστία συνδέεται με ένα ξενοδοχείο στο οποίο έμεναν σε καραντίνα άτομα που επέστρεφαν στην Αυστραλία από το εξωτερικό, όπου εργαζόταν ένας από τους ανθρώπους που διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Οι αξιωματούχοι της Αδελαΐδας πήραν αμέσως μέτρα για τον περιορισμό της εστίας, καλώντας εκατοντάδες ανθρώπους να παραμείνουν σε καραντίνα και κλεινοντας σχολεία και επιχειρήσεις.

Την τελευταία φορά που είχε εντοπιστεί εστία μολύνσεων covid-19 στη Νότια Αυστραλία ήταν τον Αύγουστο. Τότε οι αρχές είχαν λάβει, όπως και τώρα, άμεσα και δραστικά μέτρα για να την περιορίσουν.

Όμως αυτή τη φορά υπάρχει φόβος εξάπλωσης των μολύνσεων και σε ευάλωτους πληθυσμούς , διότι μεταξύ των θετικών στον κοροναϊό είναι ένας δεσμοφύλακας και ένας εργαζόμενος σε οίκο ευγηρίας.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται την ώρα που οι Αυστραλοί αξιωματούχοι πίεζαν προς μια χαλάρωση των μέτρων κατά του κοροναϊού, αφού τέθηκε υπό έλεγχο ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας στη Μελβούρνη, το οποίο είχε ξεσπάσει έπειτα από λάθη στην ασφάλεια σε ξενοδοχείο που χρησιμοποιούνταν για καραντίνα.

Στη Μελβούρνη, πρωτεύουσα της πολιτείας Βικτόρια, καταγράφηκαν χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες θάνατοι τους τελευταίους μήνες, όμως εδώ και δύο εβδομάδες δεν έχουν καταγραφεί νέες μολύνσεις covid-19.

Συνολικά στην Αυστραλία έχουν εντοπιστεί λίγα περισσότερα από 27.700 κρούσματα, ενώ έχουν καταγραφεί και 907 θάνατοι.

Νότια Κορέα: Αυστηροποιούνται ξανά τα μέτρα

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα περισσότερα από 200 νέα κρούσματα του κορονοϊού για τρίτη συνεχή ημέρα, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αυστηροποιήσει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση των εστιών που εμφανίστηκαν σε γραφεία, ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία αλλά και λόγω μικρών συναθροίσεων.

Το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA) ανακοίνωσε 223 νέα κρούσματα covid-19 τα οποία καταγράφηκαν ως χθες Κυριακή τα μεσάνυκτα. Πρόκειται για την όγδοη συνεχόμενη ημέρα που εντοπίστηκε τριψήφιος νέος αριθμός μολύνσεων κορονοϊού και για τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας προειδοποίησαν ότι θα αυστηροποιήσουν εκ νέου τα περιοριστικά μέτρα τα οποία χαλάρωσαν πριν περίπου ένα μήνα, καθώς μικρές εστίες της επιδημίας εξακολουθούν να εμφανίζονται στη χώρα.

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο ίσως να χρειαστεί να επαναπροσαρμόσουμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Παρκ Νέουνγκ-χου. «Η εξάπλωση της covid-19 αποτελεί σοβαρή κρίση».

Από τα νέα κρούσματα, τα 193 αφορούσαν μετάδοση στην κοινότητα και 30 ήταν εισαγόμενα. Περισσότερο από το 60% των εγχώριων κρουσμάτων αφορά την πυκνοκατοικημένη ευρύτερη περιοχή της Σεούλ, σύμφωνα με το ΚDCA.

Πλέον ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη Νότια Κορέα ανέρχεται σε 28.769, ενώ έχουν καταγραφεί και 494 θάνατοι.

Κίνα: «Εισαγόμενα» κρούσματα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 8 επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 13 την προηγουμένη.

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων αυξήθηκε σε 14, από 6 την προηγουμένη. Το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 86.346 μολύνσεων.

Όλα τα κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», διευκρίνισε το υπουργείο. Το Πεκίνο χρησιμοποιεί τον όρο αυτό όταν αναφέρεται σε μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό που εντοπίζονται μεταξύ ταξιδιωτών κατά την άφιξή τους στην επικράτεια από το εξωτερικό.