Η Γαλλία ξεπέρασε σήμερα τον αριθμό των 2 εκατομμυρίων κρουσμάτων, με 473 νεκρούς σε 24 ώρες. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής του σχετικά με την πανδημία, ο Γενικός Διευθυντής Υγείας, Ζερόμ Σαλομόν, ανέφερε ότι η Γαλλία είχε περάσει το όριο των δύο εκατομμυρίων περιπτώσεων Covid-19. Συνολικά, έχουν εντοπιστεί 2.036.755 περιπτώσεις Covid-19.

Ο Σαλομόν ανέφερε επίσης ότι 437 άτομα είχαν πεθάνει σε 24 ώρες στο νοσοκομείο, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των θανάτων σε 46.273 από την έναρξη της πανδημίας. 4.854 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η Γενική Διεύθυνση Υγείας διευκρίνισε ότι ο δείκτης R ήταν τώρα κάτω από το 1. «Η κορυφή των θετικών δοκιμών σημειώθηκε στις 2 Νοεμβρίου. Δεδομένου ότι η μεταδοτικότητα μειώνεται, αλλά ο αριθμός των ημερήσιων περιπτώσεων εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, πρέπει ακόμα να επιστρέψουμε σε ένα λογικό επίπεδο που ο πρόεδρος έχει θέσει, σε 5.000 ημερήσια κρούσματα», είπε ο Σαλομόν πριν προσθέσει: «Οι συλλογικές μας προσπάθειες αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Τις τελευταίες ημέρες, ο αριθμός των περιπτώσεων μειώνεται. Όλες οι ατομικές προσπάθειες με μέτρα περιορισμού, όλες οι συλλογικές προσπάθειες σε σχέση με την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τον περιορισμό, το εξηγούν αυτό ».

Καστέξ: Δεν χρειάζεται οι γιατροί να επιλέγουν ποιους ασθενείς θα σώσουν

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, υπογράμμισε πως δεν χρειάζεται οι γιατροί να αντιμετωπίζουν το δίλημμα για το ποιους ασθενείς θα σώσουν.

«Πρέπει με κάθε κόστος να αποφύγουμε να θέσουμε τους γιατρούς σε αυτό το ηθικό δίλημμα της επιλογής ασθενών. Έχουμε εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση, έως 10.000 κρεβάτια. Αλλά πρέπει με κάθε κόστος να αποφύγουμε να βάλουμε τους γιατρούς σε αυτό το ηθικό δίλημμα της επιλογής ασθενών », δήλωσε ο Καστέξ, προσθέτοντας ότι έγιναν βελτιώσεις στα νοσοκομεία από το πρώτο έως το δεύτερο κύμα.

Ο Καστέξ, τόνισε ωστόσο πως μάλλον «βγήκαμε από την καραντίνα χωρίς αίσθηση κινδύνου», καθώς ο κόσμος «πίστεψε πως αφήσαμε την πανδημία πίσω μας». Παράλληλα, υποστήριξε πάντως πως η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού εξέπληξε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.