Μετά την ήττα του στις Αμερικανικές εκλογές φαίνεται πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε σχέδια για την καταστροφή του κυριότερου πυρινικού εργοστασίου στο Ιράν.

Όπως αποκάλυψε κυβερνητικός αξιωματούχος τη Δευτερά, ο Τραμπ σκέφτηκε σοβαρά να βομβαρδίσει τις εγκαταστάσεις στη Νατάνζ αλλά εντέλει αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αυτό το δραματικό βήμα.

«Ζήτησε επιλογές» ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο Τραμπ απαίτησε να του παρουσιαστούν «επιλογές» την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον αντιπροέδρο Μάικ Πενς, τον νέο υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας Κρίστοφερ Μίλερ και τον στρατηγό Μαρκ Μίλι, αρχηγό του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας.

Οι αποκαλύψεις κυβερνητικού αξιωματούχου συνάδουν με όσα δημοσίευσε η εφημερίδα The New York Times, σύμφωνα με την οποία συνεργάτες του Τραμπ κατάφεραν τελικά να τον πείσουν να μην προχωρήσει σε επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κίνηση που θα συνοδευόταν από μεγάλο κίνδυνο μιας ευρύτατης και ένοπλης σύρραξης.

Μία επίθεση των ΗΠΑ σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα μπορούσε να αποτελέσει λόγω για εκτεταμένες πολεμικές συγκρούσεις φέρνοντας τον Μπάιντεν αντιμέτωπο με τετελεσμένα γεγονότα και τεράστιες εξωτερικές προκλήσεις.

«Ζήτησε επιλογές. Του παρουσίασαν τα σενάρια και τελικά αποφάσισε να μην προχωρήσει», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος ενώ ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις και το δημοσίευμα των Times.

Επιθετική πολιτική

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση του αξιωματούχου ή το δημοσίευμα των Τάιμς.

Στα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του, ο Τραμπ εφαρμόζει εξαιρετικά επιθετική πολιτική απέναντι στο Ιράν. Απέσυρε τις ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που είχε διαπραγματευθεί ο Δημοκρατικός προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, προτού επιβάλλει σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Ο Τραμπ μπορεί να αμφισβητεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου αλλά θα πρέπει να παραδώσει την εξουσία στον Δημοκρατικό εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου. Εν τω μεταξύ ο Μπάιντεν συνεχίζει να μη διαθέτει πρόσβαση στις διαβαθμισμένες ενημερώσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, εξαιτίας της άρνησης του Τραμπ να αναγνωρίσει την ήττα του και να αρχίσει τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας.

Η εξέταση του ΔΟΑΕ 

Η εξέταση των «στρατιωτικών επιλογών» από τον Τραμπ ήρθε μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία οι ιρανικές αρχές ολοκλήρωσαν τη μεταφορά μιας πρώτης σειράς προηγμένων μηχανικών διατάξεων φυγοκέντρησης από υπέργεια εγκατάσταση στη Νατάνζ σε υπόγεια, κίνηση που αποτελεί νέα παραβίαση των όρων του ΚΟΣΔ.

Εξάλλου, οι περίπου 2,4 τόνοι ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού που διατηρεί η Τεχεράνη είναι πάνω από 11 φορές μεγαλύτερη από το ανώτατο όριο της συμφωνίας (202,8 κιλά). Μόνο το τελευταίο τρίμηνο, το Ιράν παρήγαγε 337,5 κιλά ενώ τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, ο ΔΟΑΕ κατέγραφε ποσότητες 500 κιλών.

Κανένα σχόλιο από Μπάιντεν

Ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν στη Νατάνζ θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα ευρείας περιφερειακής ένοπλης σύρραξης και θα έφερνε τον Μπάιντεν αντιμέτωπο με τεράστιες προκλήσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Η ομάδα του Μπάιντεν – ο εκλεγμένος πρόεδρος συνεχίζει να μη διαθέτει πρόσβαση στις διαβαθμισμένες ενημερώσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, εξαιτίας της άρνησης του Τραμπ να αναγνωρίσει την ήττα του και να αρχίσει τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας – απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.