Ο υπ.Ενέργειας της Τουρκίας τόνισε ότι το Oruc Reis συγκέντρωσε, μέχρι στιγμής, δεδομένα σε 6.822 χιλιόμετρα, σε ομιλία του κατά την αποχώρηση του ερευνητικού «Κανουνί» για τη Μαύρη Θάλασσα.


«Τα σεισμικά μας πλοία ''Oruc Reis'' και ''Μπαρμπαρός'' συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στην Μεσόγειο. Το ''Oruc Reis'' στα ανοιχτά του Κας συγκέντρωσε δεδομένα σε 6.822 χλμ. και το ''Μπαρμπαρός'' συνεχίζει τις έρευνές του στα ανοιχτά της Κύπρου. Μέχρι σήμερα χτένισε μια περιοχή 6,5 φορές μεγαλύτερη από την έκταση του Βελγίου. Με την ανάλυση των δεδομένων που έχουμε στα χέρια μας θα καθορίσουμε την επόμενη αποστολή στη Μεσόγειο», ανέφερε. Παράλληλα, ο Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε νέα γεώτρηση του «Γιαβούζ» στην περιοχή δυτικά της Κύπρου.


Να συνομιλήσουμε σε «κοινό τραπέζι» - Σκίσαμε τη Συνθήκη των Σεβρών που θέλαν να μας επιβάλλουν


Ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε ότι η Αγκυρα προσκαλεί τους συνομιλητές της στο τραπέζι του διαλόγου, υποστηρίζοντας, όμως, ότι η Τουρκία «έσκισε και πέταξε τις ''Σέβρες'' που ήθελαν να μας επιβάλουν στη γαλάζια θάλασσα».


«Οπως πριν 100 χρόνια σκίσαμε τη Συνθήκη των Σεβρών, με τον ίδιο τρόπο σκίσαμε και πετάξαμε τις ''Σέβρες'' που ήθελαν να μας επιβάλουν στη γαλάζια θάλασσα. Οι χάρτες που ετοιμάστηκαν κατά παραγγελία με μια αντίληψη που αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο, θάφτηκαν στα νερά της Μεσογείου. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι εμμονή είναι αυτή να διεκδικεί κανείς σχεδόν όλη την ανατολική Μεσόγειο παραβιάζοντας τα δικαιώματα των χωρών της περιοχής», τόνισε ο Ντονμέζ.