Άκρως ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από την κλινική μελέτη της Pfizer για το εμβόλιο της Covid-19 στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες εθελοντές.

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%», ανακοίνωσαν σήμερα τα δύο εργαστήρια μετά την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3, καθώς η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

Μετά από έναν αγώνα δρόμου 8 μηνών, από τότε που ξέσπασε η χειρότερη πανδημία του αιώνα, τα προκαταρκτικά στοιχεία της μελέτης ανοίγουν τον δρόμο στις δύο εταιρείες να ζητήσουν άδεια διάθεσης του εμβολίου για λόγους έκτακτης ανάγκης, εφόσον βέβαια αποδειχθεί επίσης ότι το εμβόλιο είναι και ασφαλές.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), «επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση» και 28 ημέρες μετά την πρώτη, εξηγούν τα δύο εργαστήρια στην ανακοίνωσή τους.

Συγκεκριμένα τα ευρήματα βασίζονται σε μια ενδιάμεση ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε 94 συμμετέχοντες. Η δομική θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξουν αποτελέσματα για 164 περιπτώσεις και άν τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του δεν αλλάξουν και εφόσον η μελέτη που διεξάγει η Pfizer δείξει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές (τα σχετικά στοιχεία αναμένονται σε μια εβδομάδα περίπου), ενδεχομένως να σημαίνει ότι ο κόσμος έχει πλέον στα χέρια του ένα κρίσιμης σημασίας «όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Με την επιστημονική κοινότητα να υπολογίζει ότι η αποτελεσματικότητα των πρώτων εμβολίων θα είναι κοντά στο 60% με 70%, το «πάνω από 90% είναι εξαιρετικό» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγκιούρ Σαχίν σε δηλώσεις του στο Bloomberg. «Μας δείχνει ότι η Covid-19 μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Πρόκειται για μία πρακτική νίκη της επιστήμης» συμπλήρωσε.

«Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», δήλωσε Πρόεδρος της Pfizer ο ελληνικής καταγωγής Αλμπέρ Μπουρλά. «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για το πρόγραμμα έρευνας του εμβολίου μας σε μια στιγμή που χρειάζεται όλος ο κόσμος με τα κρούσματα να σημειώνουν νέα ρεκόρ και με τα νοσοκομεία να πλημμυρίζουν από ασθενείς και τις οικονομίες να πασχίζουν να σταθούν όρθιες».

«Αυτά είναι τα καλύτερα νέα που θα μπορούσαμε να ακούσουμε», δήλωσε ο William Gruber, αντιπρόεδρος της Pfizer για τις κλινικές έρευνες των εμβολίων και την ανάπτυξή τους.