Το «Make America Great Again» , φράση που υιοθετήθηκε από τον πρώην πλέον πρόεδρο της Αμερικής , Ντόναλντ Τραμπ δεν ανταποκρίθηκε ποτέ περισσότερο στην πραγματικότητα.

Η εκλογή του Δημοκρατικού κόμματος εγκαινιάζει μια νέα περίοδο θετικών εξελίξεων που πρόκειται να βελτιώσουν αισθητά την εικόνα της Αμερικής.

Βασικός άξονας των εξελίξεων αυτών θα αποτελέσει η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Κάμαλα Χάρις .

Ποιά είναι η Κάμαλα Χάρις ; 

Η Κάμαλα Χάρις γεννήθηκε στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας το 1964 από πατέρα Τζαμαϊκανό και μητέρα Ινδή. Οι γονείς της εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ για να ειδικευθούν και να σταδιοδρομήσουν ως οικονομολόγος και ενδοκρινολόγος αντίστοιχα.

Πέρασε ένα μέρος της παιδικής της ηλικίας στο Κεμπέκ, λόγω ακαδημαϊκών υποχρεώσεων της μητέρας της και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Howard της Ουάσιγκτον και στη Νομική Σχολή της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Από το 1990 άρχισε να απασχολείται ως βοηθός εισαγγελέα και το 2003 κατάφερε να εκλεγεί Εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, στρεφόμενη εναντίον του κατόχου της θέσης και πρώην μέντορά της, από τον οποίο απέσπασε την υποστήριξη της τοπικής ηγεσίας των Δημοκρατικών, καθώς και μεγάλο προβάδισμα στις προεκλογικές χρηματοδοτήσεις.

Το 2010 εξελέγη οριακά Γενική Εισαγγελέας της Πολιτείας της Καλιφόρνια και επανεξελέγη με μεγαλύτερη άνεση το 2014, ενώ στις εκλογές του 2016 διαδέχθηκε την Μπάρμπαρα Μπόξερ στην Γερουσία των ΗΠΑ.

Είναι η τρίτη γυναίκα που αναδείχθηκε γερουσιαστής από την Καλιφόρνια, η δεύτερη μόλις Αφροαμερικανίδα γερουσιαστής και βέβαια η πρώτη Αφροαμερικανίδα (και Ινδο-Αμερικανίδα) που διεκδικεί την αντιπροεδρία.

Η εισαγγελική σταδιοδρομία της Χάρις σημαδεύτηκε από την «ακτιβιστική» της τάση να επεκτείνει τις έρευνές της στον χώρο του περιβαλλοντικού, του διαδικτυακού και του επιχειρηματικού εγκλήματος, από τον υψηλό βαθμό καταδικών που πετύχαινε (χωρίς πάντως να ζητά την θανατική ποινή) και από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για θέματα των ανηλίκων, με υιοθέτηση πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση του σκασιαρχείου στην εκπαίδευση και προγραμμάτων κατά της υποτροπής νεαρών μικροπαραβατών.

Στη Γερουσία, κατόρθωσε να κινήσει το ενδιαφέρον του εθνικού ακροατηρίου, ως μέλος των Επιτροπών Πληροφοριών και Δικαιοσύνης, με τις σκληρές ερωτήσεις της κατά τις ακροάσεις στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ και των δύο νεότερων μελών στη σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.


Η επιλογή της Κάμαλα στην θέση της αντιπροέδρου απασχόλησε το κοινό και αποδοκιμάστηκε έντονα, όχι μόνο από τους ρεπουμπλικάνους αλλά και από νυν και πρώην στελέχη του δημοκρατικού κόμματος.

Κόντρα στους σχολιασμούς γύρω από την επιλογή του , ο πρόεδρος του δημοκρατικού κόμματος , Τζο Μπάιντεν εμπιστεύτηκε την Χάρις αναθέτοντάς της πλήθος αρμοδιοτήτων. Η απόφαση αυτή έχαιρε θετικής ανταπόκρισης από το σύνολο των Αμερικανών και ειδικότερα από το γυναικείο εκλογικό σώμα.

Η αντιπρόεδρος ως σύμβολο πολυπολιτισμού

Η εκλογή της δεν είναι ελπιδοφόρα επειδή είναι αφροαμερικανίδα ούτε επειδή είναι κράμα πολλών φυλών. Ναι είναι σύμβολο πολυπολιτισμού αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Μολονότι είναι στόχος της η εκπροσώπηση των μαύρων και των έγχρωμων γυναικών η καταπολέμηση των αναχρονιστικών φυλετικών αντιλήψεων αλλά και γενικότερα η κατάρριψη του συστηματικού φυλετικού ρατσισμού η ατζέντα της περιλαμβάνει ακόμα περισσότερους εξίσου σπουδαίους σκοπούς .

Η εκλογή της Χάρις είναι ελπιδοφόρα γιατί θέλει να αναστρέψει πλήρως τον τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος , γιατί επιζητά και μάχεται για την εκπροσώπηση της γυναίκας σε κάθε τομέα , γιατί πολεμά για τα ανθρώπινα δικαιώματα , για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και γιατί στηρίζει την βάση της σύγχρονης κοινωνίας την μεσαία – εργατική τάξη .

Η αντιπρόεδρος ως πρότυπο 

Η Χάρις αποτελεί πρότυπο για την νέα γενιά . Είναι έξυπνη , λαμπερή , αστεία και μαχητική. Αγωνίζεται και πρωτοπορεί . Στο πρόσωπο της χιλιάδες κορίτσια θα ταυτιστούν , θα αντλήσουν έμπνευση και δυναμικότητα.

Η Κάμαλα είναι σύμβολο μιας νέας αφετηρίας για τις γυναίκες και η εκλογή της αποτελεί ένδειξη προόδου και ανάπτυξης για την Αμερικανική κοινωνία .

Σε δήλωση της ανέφερε πως μπορεί να είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος αλλά δεν θα είναι η τελευταία, και δεν μπορούμε παρά να ευαγγελιστούμε όλοι την άποψη αυτή.