Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε την αναμέτρηση για τον Λευκό Οίκο απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ και έγινε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, αφού κέρδισε και την Πενσιλβάνια που του έδωσε 20 εκλεκτορικές ψήφους, με αποτέλεσμα να κερδίζει την πλειοψηφία

Πρόκειται για μια νίκη που αποτελεί μια ιστορική στροφή για την Αμερική και όλο τον κόσμο έπειτα από τέσσερα χρόνια ρήξεων υπό τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.

Σύμφωνα με τις προβολές του Edison Research και μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων, ο Μπάιντεν θα εξασφαλίσει περισσότερους από τους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται για να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Έπειτα από τέσσερις ημέρες γεμάτες σασπένς, ο Δημοκρατικός υποψήφιος και πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αναδείχθηκε νικητής με τουλάχιστον 273 μεγάλους εκλέκτορες, χάρη σε μια επιτυχία στην πολιτεία-κλειδί της Πενσιλβάνια, σύμφωνα με μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το CNN και οι New York Times.

Πλήθος ανθρώπων κατευθύνονται προς τον Λευκό Οίκο για να γιορτάσουν τη νίκή του

Με μια συγχορδία κλάξον και επευφημιών, ένα πλήθος συρρέει στο κέντρο της Ουάσινγκτον, στην περιοχή του Λευκού Οϊκου, προκειμένου να γιορτάσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ιστορική εκλογή της Κάμαλα Χάρις

Την ίδια ώρα, το αποτέλεσμα είναι ιστορικό καθώς μαζί με τον Μπάιντεν, εκλέγεται και η 55χρονη Κάμαλα Χάρις, που γίνεται η πρώτη γυναίκα και μάλιστα έγχρωμη, που εκλέγεται αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι το πιο υψηλό αξίωμα στο οποίο έχει φτάσει γυναίκα στη χώρα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει μέχρι τώρα αναγνωρίσει την ήττα του και είναι άγνωστο αν θα συνεχίσει να αμφισβητεί τα αποτελέσματα, κάνοντας λόγο για νοθεία, που δεν έχει επαληθευθεί μέχρι τώρα.

Να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που δεν κερδίζει δεύτερη θητεία μετά τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1992.

Ό,τι κι αν πει ο Ντόναλντ Τραμπ, η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας αναφέρεται στο Σύνταγμα και είναι η 20ή Ιανουαρίου. Μέχρι τότε οι πολιτείες θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους και οι 538 μεγάλοι εκλέκτορες θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο για να ορίσουν επίσημα τον πρόεδρο.

Η πρώτη δήλωση του Τζο Μπάιντεν

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν σε δήλωσή του ευχαρίστησε τον αμερικανικό λαό για την υποστήριξή του.

Στη δήλωσή του τονίζει τονίζει ότι τον τιμά η εμπιστοσύνη που έδειξε ο Αμερικανικός λαός στον ίδιο και την Καμάλα Χάρις η οποία θα γίνει η νέα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. «Αντιμέτωποι με πρωτοφανή εμπόδια, ένας αριθμός ρεκόρ Αμερικανών ψήφισε. Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά, ότι η δημοκρατία χτυπά βαθιά στην καρδιά της Αμερικής. Συνεχίζοντας ο Μπάιντεν κάλεσε του Αμερικανούς να ενωθούν σε αυτή την περίοδο της κρίσης. «Με την εκστρατεία να έχει τελειώσει, ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας τον θυμό και τη σκληρή ρητορική και να ενωθούμε ως έθνος », δήλωσε ο Μπάιντεν. «Ήρθε η ώρα η Αμερική να ενωθεί. Και να θεραπευθεί», συνέχισε και τόνισε: «Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμε να κάνουμε, αν το κάνουμε μαζί».

Η αντίδραση Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το επιτελείο του θα αρχίσει να προσβάλλει τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στα δικαστήρια την ερχόμενη εβδομάδα, λέγοντας πως «οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».

«Όλοι ξέρουμε γιατί ο Τζο Μπάιντεν βιάζεται να προσποιηθεί ανυπόστατα ότι είναι ο νικητής, και γιατί οι σύμμαχοί του στα ΜΜΕ προσπαθούν τόσο πολύ τον βοηθήσουν: δεν θέλουν να γίνει γνωστή η αλήθεια», ανέφερε σε μια δήλωση.

Το βιογραφικό του Τζο Μπάιντεν

Γεννήθηκε στην Πενσιλβάνια πριν από 77 χρόνια, αλλά έχτισε την καριέρα του στο Ντέλαγουερ, όπου πέρασε την παιδική του ηλικία. Πρωτότοκος οικογένειας Καθολικών με ιρλανδέζικες ρίζες, πήγαινε για χρόνια στην Ουάσιγκτον με το τρένo.

Έγινε δικηγόρος το 1969 και το 1970 εκλέχτηκε κομητειακός σύμβουλος. Το 1972 εκλέχτηκε στη Γερουσία, ο 6ος τότε νεότερος γερουσιαστής στην ιστορία του σώματος. Επανεξελέγη έξι φορές και ήταν ο τέταρτος τη τάξει γερουσιαστής τη στιγμή της παραίτησής του.

Ο Μπάιντεν διετέλεσε μακροχρόνιο μέλος αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Υποστήριξε σθεναρά την παρέμβαση των ΗΠΑ στον πόλεμο της Βοσνίας. Αντιτάχθηκε στον πόλεμο του Κόλπου το 1991. Ψήφισε υπέρ του πολέμου στο Ιράκ το 2002, αλλά αργότερα πρότεινε ψηφίσματα για την αλλαγή της στρατηγικής των ΗΠΑ. Διατέλεσε επίσης πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, όπου ασχολήθηκε με ζητήματα όπως η πολιτική για τα ναρκωτικά, η πρόληψη του εγκλήματος και οι πολιτικές ελευθερίες. Ήταν πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής κατά την εξέταση δύο υποψηφιοτήτων για το Ανώτατο Δικαστήριο, των δικαστών Ρόμπερτ Μπορκ και Κλάρενς Τόμας.

Διεκδίκησε ανεπιτυχώς το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές το 1988 και του 2008. Και τις δύο φορές αποσύρθηκε νωρίς στην αρχή της διαδικασίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρο για τις προεδρικές εκλογές του 2008. Έγινε ο πρώτος ρωμαιοκαθολικός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και ο πρώτος με καταγωγή από το Ντέλαγουερ.

Η ζωή του σημαδεύτηκε από δύο τραγωδίες. Το 1972 η πρώτη του σύζυγός του Νίλια και η κόρη τους, σκοτώθηκαν σε τροχαίο. Και το 2015 πέθανε από καρκίνο, ο γιος του Μπο σε ηλικία 46 ετών.

Ο Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει στις 03.00 τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) από το Ουίλμινγκτον

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει στις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου τοπική ώρα (03.00 τα ξημερώματα της Κυριακής ώρα Ελλάδας) από την έδρα του στο Ουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ, μετά τη νίκη του που ανακοίνωσαν μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο «εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα απευθυνθεί στο αμερικανικό έθνος από το Ουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ, και θα έχει στο πλευρό του την Τζιλ Μπάιντεν, την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και τον Νταγκ Έμχοφ», τον σύζυγό της, έγραψε το επιτελείο του σε ένα δελτίο τύπου.