Το αμερικανικό εκλογικό σύστημα κρύβει ένα μεγάλο παράδοξο το οποίο έκρινε και την προεδρική εκλογή του 2016 με την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον να αποσπά περισσότερες ψήφους αλλά τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ να γίνεται πρόεδρος των ΗΠΑ.

Για το παράδοξο αυτό ευθύνεται το σύστημα των εκλεκτόρων καθώς οι αμερικανοί ψηφοφόροι μπορεί να επιλέγουν πρόεδρο αλλά επί της ουσίας ψηφίζουν εκλέκτορα. Την τελική ψήφο έχει στα χέρια του το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων το οποίο αριθμεί 538 ψήφους, με αποτέλεσμα όποιος λάβει τις 270 να είναι πρόεδρος.

Οι εκλέκτορες κατανέμονται στις 50 πολιτείες της Αμερικής ανάλογα με τον πληθυσμό που έχει η κάθε μία, με αποτέλεσμα πολιτείες όπως η Φλόριντα να έχουν περισσότερους εκλέκτορες και να αποτελούν βαρόμετρο.

Το παράδοξο έγκειται στο γεγονός ότι ο νικητής τα παίρνει όλα. Όποιος κερδίσει σε ψήφους, κερδίζει και τους εκλέκτορες, είτε κερδίσει με μία ψήφο, είτε με χιλιάδες. Έτσι μπορεί ένας υποψήφιος να πάρει τους υπερεκλέκτορες της Φλόριντα με μία ψήφο και ο αντίπαλός του να κερδίσει μία αδιάφορη πολιτεία με χιλιάδες ψήφους.

Αποτέλεσμα: Ο ένας έχει πάρει τους εκλέκτορες, έχοντας χάσει σε ψήφους.