Ο Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Τζιτζίκος είχε εργαστεί για τρία χρόνια στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ, τόσο στην προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία όσο και τους πρώτους μήνες στον Λευκό Οίκο. Τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, ο πρώην στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου μιλά αποκλειστικά στα «Π» για την προσωπικότητα του Τραμπ, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τη στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας.

Εχετε εργαστεί δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ. Πώς θα τον περιγράφατε επί προσωπικού;

Οπως έχω πει σε πολλές περιπτώσεις, ο πρόεδρος Τραμπ είναι ένα από τα πιο σκληρά αφεντικά που θα μπορούσε να έχει κανείς. Αλλά, αν κάνεις τη δουλειά σου και την κάνεις καλύτερα από κάθε άλλον, είναι επίσης ένα από τα καλύτερα αφεντικά που θα μπορούσε να έχει κανείς. Στα λίγα χρόνια που ήμουν μαζί του για την καμπάνια των εκλογών του 2016 και μετά στον Λευκό Οίκο, ήταν πολύ καλός μαζί μου. Ο τρόπος που τον παρουσιάζουν τα μίντια δεν είναι εντελώς ακριβής.
Πράγματι, όπως όλοι, μπορεί να είναι δύσκολος πολλές φορές, αλλά έχω δει από πρώτο χέρι την καλοσύνη που έχει στην καρδιά του. Για έναν δισεκατομμυριούχο από τη Νέα Υόρκη, έχει την ικανότητα να μπαίνει στη θέση σχεδόν όλων, κάτι που είναι σπάνιο. Εχω δει τη σχέση αγάπης που έχει με την οικογένειά του. Εχω δει από κοντά πώς επικοινωνεί με ανθρώπους από κάθε φάσμα και έχω δει πώς βοηθά τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η αντιπολίτευση και τα μίντια του έχουν συμπεριφερθεί απαξιωτικά και χωρίς σεβασμό από την ημέρα που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία. Εντούτοις, το μήνυμά του βρήκε ανταπόκριση στον λαό και κέρδισε. Εχει περάσει πολλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είναι δίκαιο ένα μέρος της κριτικής -κανένας πρόεδρος δεν είναι τέλειος-, αλλά ο τρόπος με τον οποίο του έχουν συμπεριφερθεί το μόνο που πετυχαίνει είναι να προσθέσει στην τοξικότητα του συστήματός μας αυτή την περίοδο.

Πώς κρίνετε την πρόοδο που έχει γίνει στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια;

Εχει ειπωθεί πολλάκις ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι στο υψηλότερο σημείο στην Ιστορία και συμφωνώ με αυτό. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι ένας έμπιστος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή και ένας αξιόπιστος φίλος. Πιστεύω, επίσης, ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Είμαι μεγάλος φαν του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, και πιστεύω ότι πρέπει να του πιστωθεί σε μεγάλο βαθμό η δυναμική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Πιστεύω ότι είναι ένας από τους καλύτερους Αμερικανούς διπλωμάτες στο εξωτερικό, τον οποίο σέβονται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και εδώ και στην Ομογένεια επίσης. Η προσωπική του ενασχόληση και η διαπροσωπική διπλωματία έχει αποτελέσει ένα αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της βελτίωσης των σχέσεων τα τελευταία χρόνια. Την πιστώνω επίσης στον πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, και σε αρκετούς από τους υπουργούς, που έχουν επαναφέρει τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, με ένα νέο πνεύμα, που τόσο πολύ ήταν αναγκαίο. Αυτό το πνεύμα θα είναι εξαιρετικά ευεργετικό, καθώς, όπως ελπίζω, θα επιστρέψουμε σε ένα είδος κανονικότητας και θα μπορούμε να ταξιδεύουμε στην Ελλάδα, να κάνουμε δουλειές στην Ελλάδα και να εργαστούμε για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν μια στενή προσωπική σχέση. Αρκετοί στην Ελλάδα πιστεύουν ότι, με μια άλλη κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Εσείς τι πιστεύετε;

Κοιτάξτε, είμαι ένας απλός πολίτης και σε καμία περίπτωση η άποψή μου δεν μπορεί να αποτελεί επίσημη πολιτική, αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό αληθεύει. Ως ένας από τους Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ένθερμος υποστηρικτής της θρησκευτικής ελευθερίας, όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά σε όλο τον κόσμο, θα ήθελα να δω τις ΗΠΑ να υιοθετούν μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία. Η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση έχει πράγματι πρόσφατα καταδικάσει δημόσια και αυστηρά τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, ασχολείται ενεργά με την περιοχή και, όπως γνωρίζετε, οι ΗΠΑ πρόσφατα «πάγωσαν» την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Δεν θα απέκλεια τις κυρώσεις. Κοιτάξτε, ο Ερντογάν είναι ο «νταής» της περιοχής αυτήν τη στιγμή και βλέπει μέχρι ποιου σημείου μπορεί να τη γλυτώνει, ενώ η οικονομία του κινείται εκτός ελέγχου και ο λαός υποφέρει. Μου θυμίζει τον Σαντάμ Χουσεΐν τις ημέρες της δόξας του. Συνεχώς ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη.

Είναι η ελληνοαμερικανική κοινότητα λιγότερο επιδραστική στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών από ό,τι στο παρελθόν;

Η κυβέρνηση Τραμπ ξεκίνησε με αρκετούς υψηλόβαθμους Ελληνοαμερικανούς αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο και αρκετούς ακόμα σε υψηλές θέσεις στην κυβέρνηση. Πολλοί από εμάς προχωρήσαμε με άλλα πράγματα, επομένως πρέπει να συμφωνήσω ότι η κοινότητα ασκεί μικρότερη επιρροή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια. Εντούτοις, η ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι δυνατή, ζωηρή και ισχυρή. Μέσα από οργανώσεις, όπως είναι οι OPAC, AHEPA, AHI, HALC και άλλες, μαζί με τις καλές σχέσεις που ο νέος μας Αρχιεπίσκοπος έχει οικοδομήσει, η ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει μια ισχυρή φωνή και ακούγεται.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 31 Οκτωβρίου