Σε καθεστώς lockdown είναι από σήμερα και επίσημα η Γαλλία, με τις σκηνές που εκτυλίσσονταν στην διάρκεια της νύχτας, να είναι πρωτόγνωρες.

Μία μεγάλη μερίδα Παριζιάνων είτε για να ξεφύγουν από το νέο lockdown είτε για να επιστρέψουν στην γαλλική πρωτεύουσα για να προετοιμαστούν για τους περιορισμούς προκάλεσαν κυκλοφοριακή συμφόρηση το βράδυ της Πέμπτης.



Η μετακίνηση μέσα και έξω από την πόλη δημιούργησε ένα ρεκόρ κίνησης 706 χιλιομέτρων σε δρόμους της περιοχής από τις 6 το απόγευμα, σύμφωνα με το αρμόδιο τμήμα τροχαίας της Γαλλίας, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian. Σύμφωνα με την Parisien, το προηγούμενο ρεκόρ συνολικής κίνησης καταγράφηκε στο τέλος της εορτής των Αγίων Πάντων το 2019 με 525 χιλιόμετρα στις 6μ.μ.

Το lockdown 4 εβδομάδων στη Γαλλία τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ωθώντας όσους μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, ή που δεν έχουν παιδιά, να φύγουν από το Παρίσι για να το περάσουν στην ύπαιθρο – ενώ εκείνους που βρίσκονται ήδη σε διακοπές να επιστρέψουν μαζικά, σύμφωνα με το βρετανικό Μέσο.

Ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε ένα δεύτερο lockdown προκειμένου να περιοριστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο χαρακτήρισε ως «πιο σκληρό από το πρώτο», με τους πολίτες να προτιμούν να φύγουν από την πόλη, αντί να μείνουν μέσα στα σπίτια τους.


Η Αννα, 24χρονη κάτοικος του Παρισιού, ανέφερε στην Le Figaro πως πέρασε το πρώτο lockdown στο Παρίσι και ότι δεν σκοπεύει να περάσει και το δεύτερο στην γαλλική πρωτεύουσα. «Ηταν ψυχολογικά πολύ δύσκολο. Στην επαρχία κοντά στους δικούς μου, ο αέρας είναι πιο καθαρός. Αναπνέεις και νιώθεις ελεύθερος», είπε χαρακτηριστικά. Και όπως φαίνεται, το δικό της παράδειγμα αποφάσισε να ακολουθήσει μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της πόλης.

paris-kinisi-aftokinita-dromos-lockdown