Υπό ασφυκτικές πιέσεις βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη καθώς το επέλαση του δεύτερου κύματος του κοροναϊού είναι δραματική. Τα  αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων και θυμάτων ξεπερνούν καθημερινά το ένα με το άλλο, ενώ ήδη κυβερνήσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της  Ευρώπης, προχωρούν σε νέα καθολικά ή μερικά lockdown.

 Έτσι η αποψινή Σύνοδος Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης εξελίσσεται σε μια κρίσιμη συνεδρίαση για τη διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού, με τη διαπίστωση ότι η πανδημία φαίνεται ότι δεν μπορεί να αναχαιτιστεί μόνον με στοχευμένα μέτρα. Κάθε μέρα καταγράφεται ένα νέο ρεκόρ και στα κράτη μέλη της ΕΕ αναζητούν απεγνωσμένα απαντήσεις, αφού ναι μεν η Covid-19 δεν είναι πλέον τόσο φονική όσο στο πρώτο κύμα, αλλά δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα αποδώσουν τώρα ξανά τα μέτρα που είχαν υιοθετηθεί τότε. Προς το παρόν τα μέτρα στην ΕΕ, που μετρά 6,5 εκατ. κρούσματα και πάνω από 210.000 θύματα του κοροναϊού, φαίνονται να εστιάζονται κυρίως σε κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ και νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας, αλλά σε διατήρηση σε λειτουργία των σχολείων.

 Ρεκόρ κρουσμάτων στη Σουηδία

Η Σουηδία κατέγραψε 2.820 νέα κρούσματα του κοροναϊού κατά το τελευταίο 24ωρο, τον μεγαλύτερο αριθμό από την έναρξη της πανδημίας.

 Το προηγούμενο 24ωρο είχαν καταγραφεί 2.400 νέα κρούσματα. Η Υγειονομική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι κατά την διάρκεια της άνοιξης στην κορύφωση της πανδημίας το πιθανότερο είναι ότι οι αριθμοί ήταν πολύ μεγαλύτεροι, αλλά δεν είχαν καταγραφεί λόγω της πραγματοποίησης περιορισμένου αριθμού διαγνωστικών τεστ τότε.

 Η σουηδική Υγειονομική Υπηρεσία ενίσχυσε επίσης τις συστάσεις για τήρηση μέτρων σε τρεις ακόμη περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνονται η Στοκχόλμη και το Γκέτεμποργκ.

 Ισπανία: Απαγόρευση εισόδου στην Καταλονία

Στην Ισπανία, η επαρχία της Καταλονίας ανακοίνωσε απαγόρευση εισόδου και εξόδου από τα όρια της ισπανικής περιφέρειας για διάστημα 15 ημερών για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας.

 Η Καταλονία είναι ένα από τα hotspot της επιδημίας στην Ισπανία. Οι τοπικές αρχές έχουν επιβάλει ένα πακέτο σκληρών περιοριστικών μέτρων. Το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων παρατείνεται για ακόμη 15 ημέρες.

 Κοντά σε νέο ρεκόρ τα κρούσματα στην Ολλανδία

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κοροναϊού στην Ολλανδία παρέμεινε επάνω από το όριο των 10.000 κατά τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας.

 Τα νέα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου ανέρχονται σε 10.264, λίγο κάτω από το ρεκόρ των 10.343 που καταγράφηκε στις 26 Οκτωβρίου. Τα στοιχεία της εξέλιξης της επιδημίας παρακολουθούνται στενά από την ολλανδική κυβέρνηση, η οποία εξετάζει την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων.

 Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων και στην Πολωνία

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του ιού μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερος την επόμενη εβδομάδα λόγω των διαδηλώσεων κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων στην χώρα την περασμένη εβδομάδα. Η Πολωνία ανακοίνωσε 20.156 νέα κρούσματα κατά το τελευταίο 24ωρο και 301 θανάτους.

 Στη Γερμανία – ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας – τίθενται σε ισχύ νέα μέτρα με μερικά lockdown για έα μήνα. Στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε δεύτερο καθολικό lockdown από την Παρασκευή σημειώνοντας στους Γάλλους ότι «τα μέτρα που λάβαμε αποδείχθηκαν ανεπαρκή για να φρενάρουν ένα κύμα του κοροναϊού που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη». Την ίδια ώρα η Ιταλία μελετά το ενδεχόμενο επιβολής μερικών lockdown, όπως αποκάλυψαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Bloomberg, καθώς τα νέα κρούσματα εκτοξεύονται σε επίπεδα ρεκόρ και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο.

 Μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας του κοροναϊού επέβαλαν και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, αφού είχαν είδη αυξηθεί τα κρούσματα, αλλά πολλά εκ των μέτρων αυτών δεν είναι τόσο αυστηρά όσο εκείνα την περασμένη άνοιξη κι η ανησυχία είναι κατά πόσο οι πολίτες, που έχουν ήδη κουραστεί από την παρατεταμένη μάχη με την Covid-19, θα τα εφαρμόσουν αυστηρά.

 Δραματικοί τόνοι από την Κομισιόν

Η ΕΕ λέει ότι τα κράτη μέλη έκαναν βήματα πίσω μετά τις αρχικές επιτυχίες της περασμένης άνοιξης, με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να τονίζει σε δραματικούς τόνους ότι «τα μέτρα χαλάρωσαν πολύ γρήγροα» και τον ιολόγο σύμβουλό της, Πέτερ Πάιοτ, να επισημαίνει ότι «αν χαλαρώσουμε πολύ, θα υπάρξει τρίτο κύμα». Στο μεταξύ το σύστημα ιχνηλάτησης επαφών σε ορισμένες χώρες δεν αποδίδει τα αναμενόμενα λόγω φόρτου εργασίας. Το Βέλγιο, που προχώρησε προ ημερών σε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας , αναγκάστηκε να σταματήσει στις 21 Οκτωβρίου τα διαγνωστικά τεστ για τον κορανοϊό σε ασυμπτωματικούς καθώς τα εργαστήρια αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στον όγκο εργασίας κι οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας περίμεναν έως και πέντε μέρες για να λάβουν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους.

 Και το ερώτημα για τους ηγέτες της ΕΕ είναι κατά πόσον μπορούν πλέον να αποφευχθούν τα καθολικά lockdown, που ώθησαν στο πρώτο ήμισυ του έτους σε μια δίνη ύφεσης την ευρωπαϊκή οικονομία και στη συνέχεια στις ιστορικές αποφάσεις του Ιουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης.

 Η στρατηγική με τα νέα τεστ

Η αποψινή Σύνοδος Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης αποσκοπεί στο να αποτρέψει ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο επιτρέποντας στις κυβερνήσεις των κρατών μελών να διδαχθούν η μία από την άλλη και να βελτιώσουν τον συντονισμό στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης του κοροναϊού. Ένα από τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι η συμπλήρωση των διαγνωστικών εξετάσεων με τα τεστ αντισωμάτων, που είναι μεν λιγότερο αξιόπιστα, αλλά τα αποτελέσματά τους βγαίνουν σε ένα τέταρτο της ώρας. Τα τεστ αυτά «καθιστούν ευκολότερο και ταχύτερο σε ευρεία κλίμακα των εντοπισμό των φορέων του κοροναϊού, που είναι μεταδοτικοί, ιδιαίτερα όταν είναι ασυμπτωματικοί», έγραψε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε επιστολή του προς τους ηγέτες. «Πρέπει να συντονίσουμε την έγκριση αυτών των τεστ για να διασφαλίσουμε ότι θα αναγνωρίζονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», συμπλήρωσε.

 Η Κομισιόν ενέτεινε χθες Τετάρτη τις προσπάθειες για μια πιο συντονισμένη απάντηση στην πανδημία του κοροναϊού καλώντας τις κυβερνήσεις της ΕΕ να συντονίσουν τις στρατηγικές τους για τα τεστ  να κάνουν ευρύτερη χρήση rapid tests και εφαρμογών στα κινητά για την ιχνηλάτηση επαφών και να βελτιώσουν την ανταλλαγή μεταξύ τους επιδημιολογικών δεδομένων. Σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στις πολιτικές αντιμετώπισης του κοροναϊού δεν αναμένονται πάντως απόψε καθώς η τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών είναι ένα ακόμη μικρό βήμα σε μια εργώδη προσπάθεια εξισορρόπησης της ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας και των οικονομιών με πιθανώς σημαντικές μακροπρόθεσμες πολιτικές επιπτώσεις. Όπως είχε σημειώσει η Άνγκελα Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα μέσα Οκτωβρίου: «το ερώτημα του πώς θα ανταπεξέλθουμε μ’ αυτή την πανδημία του κοροναϊού θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την υγεία πολύ μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Είναι ένα ζήτημα καίριο ως προς το πόσα θύματα θα πρέπει να υπάρξουν, ενώ το διακύβευμα είναι επίσης και οι οικονομίες μας».