Μέσα σε λίγες ώρες σημειώθηκαν 3 επιθέσεις ισλαμιστών στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, τρομοκρατικές επιθέσεις σημειώθηκαν σήμερα, Πέμπτη στη Νίκαια της Γαλλίας όπου έχασαν τη ζωή τους 3 άνθρωποι, στο προξενέιο της Γαλλίας στη Σαουδική αραβία και στην Αβινιόν, όπου σημειώθηκε επίθεση άντρα σε αστυνομικούς.

Στους τρεις ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη Νίκαια της Γαλλίας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο BFM. Σημειώνεται πως η επίθεση έγινε κοντά στην εκκλησία Νοτρ Νταμ της πόλης και ο δράστης έχει συλληφθεί. Μια γυναίκα αποκεφαλίστηκε κατά την επίθεση.

Την ίδια ώρα, ένας άνδρας συνελήφθη στην πόλη Τζέντα της Σαουδική Αραβίας, αφού επιτέθηκε "με αιχμηρό αντικείμενο" σε φρουρό του προξενείου της Γαλλίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Saudi TV.

Ενώ τρίτη επίθεση μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, όπου η αστυνομία σκότωσε έναν άνδρα στην Αβινιόν, ο οποίος νωρίτερα είχε απειλήσει περαστικούς με ένα μαχαίρι ενώ φώναζε "Αλάχου Άκμπαρ", μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1.

Λαμβάνει δράση κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ ο Μακρόν

Αναστάτωση φαίνεται να έχει προκαλέσει το μπαράζ δηλώσεων Μακρόν Ερντογάν στον ισλαμικό κόσμο. Ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε τη διάλυση της φιλο-παλαιστινιακής κολεκτίβας Σεΐχ Γιασίν, που, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν «άμεσα εμπλεκόμενη» στη δολοφονική επίθεση, προκαλώντας αντιδράσεις από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Φασίστας και πραγματικός ναζί ο Μακρόν»

Οικονομικό πόλεμο ξεκίνησε από πλευράς του ο Τούρκος πρόεδρος, ανακοινώνοντας μποϊκοτάζ σε γαλλικά προϊόντα.

«Σταματήστε να αγοράζετε γαλλικά προϊόντα» κάλεσε τους Τούρκους πολίτες ο Ερντογάν, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί εκ νέου στον Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι ευθύνεται για επιθέσεις κατά μουσουλμάνων, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται ψυχίατρο.

«Μουσουλμανικοί χώροι εργασίας, σπίτια και σχολεία δέχονται επίθεση από φασιστικές ομάδες σχεδόν κάθε μέρα. Φωνάζω από τη χώρα μου από εδώ. Μην προτιμάτε ποτέ γαλλικές μάρκες, μην τις αγοράζετε ποτέ. Αυτές οι επιθέσεις ξεκίνησαν με την ενθάρρυνση του Γάλλου προέδρου, που έχει ανάγκη για ψυχιατρικό έλεγχο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι «η ανομία εναντίον μουσουλμάνων έχει γίνει σχεδόν συνηθισμένη σε πολλά δυτικά κράτη που δεν τηρούν τη Δημοκρατία για όλους. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, έχει γίνει πολιτική που προωθείται σε επίπεδο αρχηγού κράτους».

Έρευνες της ΕΛΑΣ σε ύποπτους αλλοδαπούς για πιθανή συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες

Την ίδια στιγμή τα τελευταία 24ωρα περιήλθε σε γνώση των υπηρεσιών ασφαλείας από τις αντίστοιχες της Αιγύπτου λίστα 20-30 ατόμων, τα οποία πιθανολογείται ότι βρίσκονται στην Ελλάδα ή ότι έχουν διέλθει μέσω Ελλάδας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επί τούτου υπάρχουν συναφείς δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μετά την πρόσφατη συνάντηση του με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ, όπου αναφέρθηκε ότι «η Τουρκία έχει μετατραπεί σε ταξιδιωτικό γραφείο τζιχαντιστών».