Ολοένα και περισσότερο εκτροχιάζεται η κατάσταση στην Ευρώπη με τα κρούσματα να διαδέχονται το ένα το άλλο. Εκατοντάδες χιλιάδες νέα κρούσματα, δεκάδες χιλιάδες νεκροί και νέα αρνητικά ρεκόρ να σημειώνονται στις μικρές και μεγάλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Με τον φόβο του lockdown στο πλατύσκαλο πορεύονται πόλεις και ολόκληρες χώρες, με νέα μέτρα να ανακοινώνονται και να ανανεώνονται διαρκώς.

Γαλλία - σε γενικό lockdown

Μια σειρά μέτρων, αρκετά αυστηρότερων, ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την αύξηση των κρουσμάτων και των απωλειών από τον Covid-19.

Ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε μέσω διαγγέλματος την εφαρμογή lockdown από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως χρειάζονται νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η επιδημία Covid-19.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η νόσος κυκλοφορεί ταχύτερα απ’ ότι είχε προβλεφθεί και όλες οι περιοχές της Γαλλίας βρίσκονται πλέον σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού σε σχέση με τον νέο κορονοϊό.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι «έχουμε βυθιστεί από τη ραγδαία επιτάχυνση της Covid-19» και «δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά όσο θα έπρεπε» σε σχέση με τον νέο κορονοϊό. Εξάλλου, όπως τόνισε, το δεύτερο κύμα πιθανόν θα είναι χειρότερο από το πρώτο.Υπογράμμισε, δε, ότι η διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία θα ήταν κάτι το απαράδεκτο. «Πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Επιπλέον, προειδοποίησε πως εάν τίποτα δεν γίνει, ακολουθώντας την ιδέα της ανοσίας της αγέλης, θα καταγραφούν «τουλάχιστον 400.000 επιπλέον θάνατοι» σε λίγους μήνες στη Γαλλία. "Ποτέ η Γαλλία δεν θα υιοθετήσει αυτήν τη στρατηγική" που θα σήμαινε τη "διαλογή μεταξύ των ασθενών", με τους ηλικιωμένους να είναι τα βασικά θύματα αυτής της πανδημίας.

Μεταξύ των βασικών μέτρων που ανακοινώθηκαν:
  • Οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους και θα μπορούν να βγαίνουν εφόσον έχουν δικαιολογία να το κάνουν. Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η καραντίνα τώρα θα είναι ανάλογη με εκείνη που επιβλήθηκε την άνοιξη, όταν επιτρεπόταν στους πολίτες να βγουν για ιατρικούς λόγους, για εργασία, για να πάνε στο σχολείο, να κάνουν απαραίτητες αγορές ή για άσκηση μια ώρας ημερησίως.
  • Οποιοσδήποτε κυκλοφορεί εκτός του σπιτιού του θα χρειάζεται να έχει μαζί του ένα έγγραφο με το οποίο θα δικαιολογεί την παρουσία του έξω. Αυτό θα μπορεί να ελεγχθεί από την αστυνομία.                                                                          
  • Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, μια διαφορά σε σύγκριση με το προηγούμενο λοκντάουν την άνοιξη, όταν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν κλείσει
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας και για παιδιά άνω των 6 ετών στα σχολεία 
  • Τα πανεπιστήμια θα κλείσουν
  • Οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα καταστήματα θα κλείσουν, εκτός από εκείνα που πωλούν αναγκαία αγαθά, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Αυτό μπορεί να επανεξεταστεί σε δύο εβδομάδες.
  • Οι κρατικές υπηρεσίες για το κοινό θα παραμείνουν ανοικτές, μεταξύ αυτών οι υπηρεσίες των δήμων
  • Όλοι όσοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, θα πρέπει να το κάνουν.
Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τις 00:01 την Παρασκευή και θα διαρκέσουν έως την 1η Δεκεμβρίου.

Γερμανία - μίνι lockdown

Για μια «πάρα πολύ δύσκολη μέρα» έκανε λόγο η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, καλώντας νωρίτερα απόψε τους πολίτες σε μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια», πριν ανακοινώσει μέτρα «μερικού lockdown», προκειμένου, όπως τόνισε, «να σπάσει το δεύτερο κύμα» της πανδημίας του κορονοϊού και να καταστεί εφικτός ο εορτασμός των Χριστουγέννων χωρίς εκτεταμένους περιορισμούς.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια συμφώνησαν σήμερα σε μέτρα δραστικού περιορισμού των επαφών, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Νοεμβρίου και για το υπόλοιπο του μήνα.Σε δύο εβδομάδες η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου και τα μέτρα, εφόσον χρειάζεται, θα προσαρμοστούν κατάλληλα.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα:  
  • σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται να συναντώνται το πολύ δέκα άτομα και μόνο από έως δύο νοικοκυριά,
  • ενώ η πολιτεία ζητά να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία ταξίδια» στο εξωτερικό.
  • Αντίστοιχα, θα απαγορεύεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις.
  • την ερχόμενη Δευτέρα θα κλείσουν εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ, ενώ το φαγητό θα μπορεί να πωλείται σε πακέτο.
  • κλειστά θα παραμείνουν ακόμη γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, με εξαίρεση τα κομμωτήρια, τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν.
  • ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, τα ιατρεία και τα κέντρα φυσιοθεραπείας, καθώς και οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου - με την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής.
  • στα σούπερ μάρκετ θα προβλέπεται ανώτατος αριθμός πελατών οι οποίοι θα επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα στο κατάστημα.
  • ο επαγγελματικός αθλητισμός θα παραμείνει σε λειτουργία, οι αγώνες ωστόσο θα διεξάγονται χωρίς θεατές, αλλά ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αναστέλλει τη λειτουργία του, καθώς κλείνουν αθλητικοί σύλλογοι και κέντρα προπόνησης
  • σε εξωτερικούς χώρους θα επιτρέπεται μόνο η άθληση κατά μόνας.
  • διοργανώσεις οι οποίες περιλαμβάνονται σε αυτές της ψυχαγωγίας και του ελεύθερου χρόνου ακυρώνονται - κλείνουν θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, όπερες και εκθέσεις, αλλά και καζίνο, κέντρα στοιχήματος και οίκοι ανοχής.
  • εκκλησίες και άλλοι χώροι λατρείας θα παραμείνουν ανοιχτοί, τηρώντας τους κανόνες προστασίας που ήδη προβλέπονται.
Σε ό,τι αφορά την έκτακτη βοήθεια που θα καταβάλει η πολιτεία για την απώλεια εισοδήματος, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 50 εργαζόμενους, θα λάβουν έως και 75% του τζίρου τους του Νοεμβρίου του 2019, ενώ επιχειρήσεις με περισσότερους εργαζόμενους θα λάβουν αποζημίωση για το 70%.

Αγγλία - ραγδαίος ρυθμός εξάπλωσης 

Μεγάλος είναι ο ρυθμός εξάπλωσης της Covid-19 σε όλη την Αγγλία, όπου τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε εννέα μέρες, ενώ ο ρυθμός αναπαραγωγής R του κορονοϊού έχει φθάσει πλέον το 1,6, από 1,15 στις αρχές του μήνα, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης R υπολογίζεται σε σχεδόν 2,9, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.

Τα νέα αυτά δεδομένα αυξάνουν την πίεση στη βρετανική κυβέρνηση -που έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του δείκτη R κάτω από 1- να πάρει αυστηρότερα μέτρα, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία, και να μην περιορίζεται μόνο στα τοπικά και περιφερειακά λοκντάουν για να ανακόψει το δεύτερο επιδημικό κύμα. Οι θάνατοι από Covid-19 στη Βρετανία έχουν ξεπεράσει τους 45.675, οι περισσότεροι σε όλη την Ευρώπη, ενώ τα διαγνωσμένα κρούσματα ανέρχονται σε σχεδόν 943.000.

Ο καθηγητής Στίβεν Ράιλι δήλωσε ότι «τα τρέχοντα μέτρα δεν είναι επαρκή. Κάτι πρέπει να αλλάξει πριν τα Χριστούγεννα, ο ρυθμός αύξησης είναι πραγματικά πολύς γρήγορος». Όπως είπε, είτε οι πολίτες πρέπει να τηρούν τα μέτρα πιο σχολαστικά, είτε η κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα.
Περιοχές της Βόρειας Αγγλίας όπως το Νότιο Γιορκσάιρ έχουν εισέλθει στο πολύ υψηλό επίπεδο lockdown από το Σάββατο, μετά τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού

Το Νότιο Γιορκσάιρ έτσι εντάσσεται μαζί με το Λίβερπουλ και το Λανκασάιρ στην υψηλότερη βαθμίδα των περιοριστικών μέτρων. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Τρίτη ότι θα επιβάλει τα ίδια μέτρα στο Μάντσεστερ, αφού δεν συμφώνησε σε ένα πακέτο στήριξης με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ιταλία

Νέα αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορωναΪού καταγράφηκε σήμερα στην Ιταλία. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, τα νέα περιστατικά είναι 24.991 και 205 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά, έγιναν 198.952 διαγνωστικά τεστ. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από την αρχή της επιδημίας.
Χθες, έχασαν τη ζωή τους 221 άνθρωποι και καταγράφηκαν 21.994 κρούσματα. Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, οι εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκαν κατά 125. Συνολικά, στις ΜΕΘ των ιταλικών νοσοκομείων βρίσκονται 1.536 ασθενείς.

Σε ό,τι αφορά τις διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ιταλίας, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται και σήμερα στη Λομβαρδία, με 7.558, ενώ ακολουθούν το Πεδεμόντιο με 2.800, η Καμπανία με 2.427 και το Βένετο με 2.123. Τη στιγμή αυτή, στην Ιταλία υπάρχουν 276.457 θετικοί στον ιό, ενώ οι θεραπευμένοι είναι 275.404.
Ισπανία

Σχεδόν κατά 20.000 ασθενείς αυξήθηκε ο απολογισμός του κοροναϊού στην Ισπανία μέσα σε ένα 24ωρο, με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων του Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 1.136.503.

Το σύνολο των νεκρών από τον ιό αυξήθηκε κατά 168, στους 35.466, βάσει των στοιχείων, ένας αριθμός μικρότερος από τους 267 νεκρούς που καταγράφηκαν χθες, η μεγαλύτερη σε ένα 24ωρο αύξηση του αριθμού των θανάτων στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με την κυβέρνηση να αναμένει να
αποδώσουν τα αναμενόμενα η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Να υπενθυμίσουμε μάλιστα πως μερικές ημέρες πριν σημειώθηκε πανεθνική απεργία με μεγάλη πλειοψηφία των Ισπανών γιατρών του δημοσίου να συμμετέχει, στην πρώτη εδώ και 25 χρόνια, για να ζητήσουν την αναγνώριση του έργου τους.
Πορτογαλία

Υποχρεωτική είναι από σήμερα η χρήση μάσκας στον δρόμο και στους εξωτερικούς χώρους στην Πορτογαλία, σε μια νέα προσπάθεια των αρχών να αναχαιτίσουν την επιδημία του νέου κοροναϊού, κι ενώ η χώρα καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων καθημερινά.

Η χρήση της μάσκας κατέστη υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρη τη χώρα, όμως όχι για τα παιδιά κάτω των 10 ετών, ούτε για τα μέλη της ίδιας οικογένειας όταν κυκλοφορούν μόνοι τους σε έναν δημόσιο δρόμο.

Η Πορτογαλία κατέγραψε σήμερα ένα νέο ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων νέου κοροναϊού με 3.960 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 24 ώρες.
Σερβία

Η επιδημική κατάσταση στη Σερβία συνεχίζει να επιδεινώνεται και σήμερα καταγράφηκε νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων. Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.328 νέα κρούσματα κορωνοϊού και κατέληξαν πέντε ασθενείς. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων, μέσα σε μία ημέρα, που καταγράφεται από την εκδήλωση της πανδημίας.

Σχεδόν τα μισά από τα νέα κρούσματα εντοπίζονται στο Βελιγράδι που αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία της νόσου Covid-19. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι το σύστημα υγείας αρχίζει να δέχεται ήδη πιέσεις και ανήγγειλε την λειτουργία άλλων δύο καινούργιων νοσοκομείων στο Βελιγράδι και το Κρούσεβατς, η κατασκευή των οποίων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και θα δέχονται αποκλειστικά ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό.

Ο Βούτσιτς απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown στη χώρα, επισημαίνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το αντέξει η οικονομία». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απέκλεισε βέβαια το ενδεχόμενο να ληφθούν κάποια επιπλέον περιοριστικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο. Στη Σερβία μέχρι σήμερα προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό 42.208 άνθρωποι και απεβίωσαν 803 ασθενείς.

Τσεχία

Η Τσεχία κατέγραψε την Κυριακή 12.977 νέα κρούσματα κορωνοϊού, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Υγείας που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού ανήλθε σε 297.013, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 128 και έφτασαν τους 2.675.
Η χώρα με σχεδόν 11 εκατ. πληθυσμό, αρχικά είχε επαινεθεί για τους χειρισμούς αντιμετώπισης της διασποράς του ιού, ωστόσο πλέον έχει έναν από τους ταχύτερα αυξανόμενους ρυθμούς μόλυνσης στην Ευρώπη.

                                                                                                                     Πολωνία 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Πολωνία τριπλασιάστηκε μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και πλέον ξεπερνά τις 300.000, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν στην Πολωνία 20.156 νέα κρούσματα covid-19.

Επίσης 14.631 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και 1.203 εξ αυτών βρίσκονται σε αναπνευστήρες.