Η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα 16.300 νέες μολύνσεις από τον κορονοϊό, αριθμό ρεκόρ σε διάστημα μιας ημέρας, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι προειδοποίησε ότι οι πολίτες που συμμετέχουν στις μαζικές διαδηλώσεις υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση παραγνωρίζουν τον «μαζικό» κίνδυνο να μολυνθούν και ζήτησε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις αυτές.

Στην Πολωνία γίνονται επί πέντε ημέρες διαδηλώσεις μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα, που ισοδυναμεί με σχεδόν πλήρη απαγόρευση της άμβλωσης σ' αυτή τη χώρα, οι κάτοικοι της οποίας είναι στη μεγάλη πλειονότητά τους ρωμαιοκαθολικοί.
Μόλις η απόφαση τεθεί σε εφαρμογή, ο τερματισμός της κύησης θα είναι νόμιμος στην Πολωνία μόνο σε περίπτωση αιμομιξίας, βιασμού ή απειλής για την υγεία της μητέρας. Το δικαστήριο έκρινε πως η άμβλωση εξαιτίας δυσμορφίας του εμβρύου, που ήταν μέχρι τώρα η μοναδική άλλη περίπτωση νόμιμου τερματισμού της κύησης στην Πολωνία, ήταν αντισυνταγματική.

Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε πως η συντηρητική κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) θα εξασφαλίσει πως οι μητέρες και τα παιδιά τους, που θα γεννηθούν παρά το γεγονός ότι έχουν προβλήματα υγείας, θα τύχουν της απαραίτητης φροντίδας.
Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου αντίδραση στην Πολωνία κατά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία θεωρείται πως έχει στενούς δεσμούς με το εθνικιστικό PiS και τους υπερσυντηρητικούς συμμάχους του.



Υπενθυμίζεται ότι οι διαδηλώσεις κατά της δικαστικής απόφασης περί αμβλώσεων στην Πολωνία συνεχίζονται με την ίδια δυναμική για πέμπτη μέρα.
Η Πολωνία είχε ήδη ένα από τα περιοριστικότερα νομικά πλαίσια, όμως με την νέα δικαστική απόφαση κρίνονται αντισυνταγματικές οι αμβλώσεις λόγω προβλημάτων στην ανατομία του εμβρύου, οι οποίες αποτελούν τον βασικό λόγο για τις νόμιμες αμβλώσεις στη χώρα.
Οργανώσεις για την αναπαραγωγική υγεία προειδοποιούν ότι η εφαρμογή της απόφασης αυτής ισοδυναμεί με σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, αφού οι υπόλοιπες αιτίες (βιασμός, αιμομιξία, κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας) αποτελούν λιγότερο από 5% των περιστατικών.
«Το να καταργούμε το αιτιολογικό σχεδόν όλων των νόμιμων αμβλώσεων στην Πολωνία ισοδυναμεί με απαγόρευση και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα», υποστήριξε η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντάντζα Μιγιάτοβιτς. «Η δικαστική απόφαση σημαίνει παράνομες αμβλώσεις για όσες γυναίκες έχουν τη δυνατότητα και ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία για όσες δεν την έχουν».