Την περασµένη Τετάρτη, ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, ενηµέρωσε την πρόεδρο της Κοµισιόν, κυρία Φον ντερ Λάιεν, ότι, έπειτα από επαφή του µε την Αγκυρα, του διαµηνύθηκαν από την πλευρά Ερντογάν τα ακόλουθα:

Η Τουρκία είναι πρόθυµη για διάλογο µε την Ελλάδα σε πνεύµα «καλής γειτονίας» και δέχεται την παραποµπή των διαφορών τους, αν χρειαστεί, στο ∆ιεθνές ∆ικαστήριο της Χάγης ή σε άλλο διεθνές διαιτητικό όργανο, αλλά αυτό µε δύο προϋποθέσεις:

  • 1) Να µην υπάρξει για οποιονδήποτε λόγο ζήτηµα «κυρώσεων» της Ε.Ε. στην Τουρκία και
  • 2) σε κάθε συζήτηση ενεργειακών θεµάτων της Μεσογείου να συµµετέχει και η «Τουρκική ∆ηµοκρατία της Β. Κύπρου».
Η Αγκυρα δεν αναφέρει το περιεχόµενο της «ατζέντας» που θα ήταν δυνατόν να συζητηθεί, ούτε το ∆ιεθνές ∆ίκαιο της Θάλασσας, αλλά στις Βρυξέλλες εκτιµάται ότι αυτό το «άνοιγµα» της Αγκυρας έχει να κάνει και µε την πρόσφατη ανακοίνωση ότι η Ελλάδα και η Αλβανία, αποδεχόµενες το ∆ιεθνές ∆ίκαιο της Θάλασσας, προτίθενται να προσφύγουν στο ∆ικαστήριο της Χάγης για τον προσδιορισµό των θαλάσσιων ζωνών στο Ιόνιο.

Κατά τις ίδιες πηγές, κρίνεται πως, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση των «κυρώσεων» σε βάρος της Τουρκίας δεν φαίνεται να προχωράει στην Ε.Ε., κυρίως λόγω των αντιδράσεων της Γερµανίας και της Ισπανίας, εντούτοις οι συνεχείς αναφορές σε αυτό το ζήτηµα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, τον ερχόµενο ∆εκέµβριο, αποτελούν κατά κάποιον τρόπο µια «πολιτική δυσφήµηση» της Αγκυρας στην Ευρώπη και στη διεθνή σκηνή γενικότερα.

Επιπλέον, µεταφέροντας τη θέση της Αγκυρας για «διάλογο» και διεθνή διαιτησία στην Ε.Ε., ο κ. Μπορέλ -που θεωρείται από το Βερολίνο ότι «κατανοεί» τις τουρκικές θέσεις καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον Ευρωπαίο αξιωµατούχο- δίνει στην κυρία Μέρκελ τη δυνατότητα να αυξήσει την πίεσή της προς τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για µια «συνεννόηση» µε τον Ερντογάν και «αποκλιµάκωση» της έντασης πριν από τη λήξη του εξαµήνου της γερµανικής προεδρίας.

Στη ν Αθήνα εκτιµάται ότι ο Ερντογάν «αντιδρά» τώρα θετικά, µε «επικοινωνιακή» λογική, στην τελευταία τοποθέτηση της κυβέρνησης, περί της «κόκκινης γραµµής» στα 6 ναυτικά µίλια χωρικών υδάτων. Η ελληνική πλευρά γνωρίζει, επίσης, ότι σήµερα οι ΗΠΑ επιθυµούν διακαώς να έχει θετική κατάληξη η γερµανική διαµεσολάβηση, την οποία παρασκηνιακώς στηρίζουν. Ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ είναι, λοιπόν, σε αυτήν τη φάση ένας αξιόπιστος «ταχυδρόµος» των τουρκικών θέσεων για Βρυξέλλες και Βερολίνο, αφού διατηρεί «ανοικτή γραµµή» µε την Αγκυρα σε όλη τη διάρκεια της θητείας του ως ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέµατα εξωτερικής πολιτικής.

grafima-ellinotourkika-2610_2




φωτο