Σοβαρές συνέπειες για τη σχέση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον μπορεί να έχουν οι δοκιμές του ρωσικού οπλικού συστήματος από την Τουρκία, προειδοποίησε το βράδυ της Παρασκευής (24/10) ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

 «Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο τη δοκιμή του συστήματος S-400 που έκανε η Τουρκία στις 16 Οκτωβρίου, μια δοκιμή που επιβεβαιώθηκε σήμερα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

 «Αντιτιθέμεθα στη δοκιμή αυτού του συστήματος από την Τουρκία, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση μας στον τομέα της ασφάλειας», τονίζει επιπλέον η ανακοίνωση.

 «Ένα λειτουργικό σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία ως σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», σημειώνει ο Χόφμαν.

 Να σημειωθεί ότι ο σουλτάνος «βγάζοντας γλώσσα» στις ΗΠΑ νωρίτερα την ίδια ημέρα διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν θα ζητήσει την άδεια κανενός, και ειδικότερα των ΗΠΑ για να προχωρήσει στις δοκιμές των S-400.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Άγκυρα έχει κάθε δικαίωμα να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως και η Ρωσία.

 «Εάν η Ρωσία θέλει να λάβει μέρος στην επίλυση του προβλήματος του Καραμπάχ, η Τουρκία πιστεύει ότι έχει το ίδιο δικαίωμα να εμπλακεί» δήλωσε ο Ερντογάν.