H κυβέρνηση Σάντσεθ στην Ισπανία εξετάζει την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες και κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κοροναϊού. Αντιδράσεις υπάρχουν μόνο από το Λαϊκό Κόμμα (PP), το οποίο αν και υποστηρίζει την απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μαδρίτη, εμφανίζεται διστακτικό απέναντι στην κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.


Η κατάσταση είναι κρίσιμη - Εξετάζονται όλα τα μέτρα


«Όλα τα μέτρα εξετάζονται από τις δυνατότητες που μας δίνει το Σύνταγμα», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια. Προσέθεσε ωστόσο, πως η απόφαση δεν θα ληφθεί αν δεν συμφωνήσουν όλες οι διοικητικές περιφέρειες της Ισπανίας.Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου μετά το Συμβούλιο Υπουργών ο Ίγια κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να λάβει ένα τόσο σκληρό μέτρο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του PP. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν το Λαϊκό Κόμμα προτίθεται να στηρίξει μια τέτοια απόφαση. Εξάλλου το μέτρο είναι υπό αξιολόγηση και μελέτη», διαβεβαίωσε ο υπουργός, ο οποίος πάντως παραδέχθηκε πως δεν έχει συζητήσει ακόμα με το PP.


«Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και πολύ ανησυχητική για αυτό θα θέλαμε να γνωρίζουμε ποιος θα μας στηρίξει», επεσήμανε ο Σαλβαδόρ Ίγια. Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ εξετάζει ένα πακέτο μέτρων για ολόκληρη την Ισπανία ορμώμενη και από τα αντίστοιχα στη Γαλλία «Όσον αφορά την πιθανότητα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, έχουμε δει ότι εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια κατάσταση, αλλά και σε περιπτώσεις ακόμη χαμηλότερους ρυθμούς εξάπλωσης του ιού. Αυτό το μέτρο θα το αναλύσουμε με την Κοινότητα της Μαδρίτης και με άλλες κοινότητες που έχουν επίσης παρόμοια προσέγγιση. Φυσικά εάν αυτό το μέτρο είναι επιτυχές, πρέπει με βεβαιότητα να έχει απαραίτητη υποστήριξη σε περίπτωση που παραταθεί πέραν των 15 ημερών», ανέφερε ο υπουργός.


Η αυτόνομη κοινότητα της Μαδρίτης βρίσκεται ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με το μέτρο να λήγει το ερχόμενο Σάββατο. Ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για παράτασή του. Εντούτοις, οι αρχές της Μαδρίτης επιθυμούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας.Η Ισπανία πλησιάζει το 1.000.000 θετικά κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας. Ήδη σε πολλές αυτόνομες κοινότητες έχουν ληφθεί δραστικά μέτρα σε μία προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του COVID-19.