Το Βέλγιο αποφάσισε να αυξήσει από την Τετάρτη, τον αριθμό των νοσοκομειακών κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) που θα προορίζονται για τους ασθενείς με κοροναϊό μετά τη σαφή αναζωπύρωση των μολύνσεων, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.


Το 1/4 των κλινών για ασθενείς με κοροναϊό


Στο εξής το 25% των περίπου 2.000 κλινών στις ΜΕΘ της χώρας θα πρέπει να προορίζεται για τους "ασθενείς με κοροναϊό", έναντι 15% που είναι μέχρι σήμερα, διευκρίνισε η εκπρόσωπος Βενσιάν Σαρλιέ, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα.


Το Βέλγιο όπου 10.211 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας, γνωρίζει από τα μέσα Σεπτεμβρίου μεγάλη αναζωπύρωση των μολύνσεων, που έχει ως αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες την ξαφνική αύξηση των νοσοκομειακών νοσηλειών και των θανάτων.


Σήμερα, οι αρχές κατέγραφαν 267 ασθενείς στις ΜΕΘ έναντι 243 χθες. Οι ειδικοί φοβούνται μήπως ο αριθμός αυτός διπλασιαστεί και ξεπεράσει τους 500 έως το τέλος του μήνα ή ακόμη και τους χίλιους τον Νοέμβριο, πλησιάζοντας το απόλυτο ρεκόρ (1.285) που καταγράφηκε στις 8 Απριλίου στην κορύφωση της πανδημίας.


Στις αρχές Ιουλίου, τη στιγμή που οι καμπύλες "ίσιωναν", τα νοσοκομεία του Βελγίου μπόρεσαν να επιστρέψουν στη λεγόμενη φάση "ενημέρωσης" περιορίζοντας στο 15%, δηλαδή 300 κλίνες, "την ικανότητα των ΜΕΘ" για τους ασθενείς με κοροναϊό. Είχε προβλεφθεί ωστόσο από τότε να ενεργοποιηθεί η φάση "δράση" και να διατεθούν περισσότερες κλίνες σε περίπτωση αναζωπύρωσης, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα για "την προετοιμασία ενός δεύτερου κύματος". Αυτό είναι το πρώτο από τα τέσσερα προβλεπόμενα επίπεδα δράσης, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ αύριο σε εθνική εμβέλεια, υπογράμμισε η εκπρόσωπος Σαρλιέ.


Η διάθεση 500 κλινών στις ΜΕΘ για τους ασθενείς με Covid θα οδηγήσει υποχρεωτικά στην "αναβολή νευροχειρουργικών επεμβάσεων, καρδιοχειρουργικών ή των πνευμόνων που απαιτούν νοσηλεία σε ΜΕΘ προτού ο ασθενής μεταφερθεί σε θάλαμο νοσηλείας", δήλωσε ο Βέλγος ειδικός εντατικολόγος δρ Χιρτ Μέιφροϊντ, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα La Libre Belgique.