Δυσαρεστημένο εμφανίζεται το Βερολίνο για τη στάση της Άγκυρας με τον εκπρόσωπο της γερμανικής καγκελαρίας να χαρακτηρίζει λυπηρό και μη συνετό βήμα την έκδοση Navtex και τον απόπλου του Oruc Reis για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Τορπιλίζει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης

Πάντως ο Στέφεν Ζάιμπερτ περιορίστηκε να επαναλάβει τις πάγιες γερμανικές θέσεις καλώντας τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφεύγουν κινήσεις περαιτέρω κλιμάκωσης και να αναζητούν το διάλογο με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

«Λάβαμε υπόψη τη νέα αποστολή του Oruc Reis και αν προχωρήσει όντως σε σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ήταν ένα πολύ λυπηρό και μη συνετό βήμα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι θα τορπίλιζε τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ δεν θα βοηθούσε στην εξομάλυνση των σχέσεων Ε.Ε- Τουρκίας.

Νέο ταξίδι – παρέμβαση από Μάας

Οι δηλώσεις αυτές του Στέφεν Ζάιμπερτ αποτελούν την πρώτη γερμανική αντίδραση στη νέα παράνομη τουρκική ενέργεια που ναρκοθετεί την διαδικασία των διερευνητικών επαφών, οι οποίες αναμένονταν να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο σχεδιάζει νέα παρέμβαση με τον Χάικο Μάας να ετοιμάζει ταξίδι σε Αθήνα, Άγκυρα και Λευκωσία μετά την τουρκική πρόκληση στα Βαρώσια. Ο φόβος της Γερμανίας βρίσκεται στον πιθανό εκτροχιασμό των εξελίξεων μετά την αλλαγή πλεύσης της Τουρκίας τα τελευταία 24ωρα και σε αυτό το πλαίσιο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ έχει βολιδοσκοπήσει από την προηγούμενη εβδομάδα Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσκεψη με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.