Θαλάσσια ρύπανση σε παραλίες της Ρωσίας προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ζώων και τον τραυματισμό δεκάδων λουόμενων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν όλα τα πλάσματα που ζούσαν στο βυθό της περιοχής έχουν πλέον χαθεί ενώ κάτοικοι έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα.

Έρευνες των αρχών αποδίδουν το γεγονός αυτό σε πιθανή διαρροή επικίνδυνων ουσιών και αποβλήτων στη θάλασσα, δημιουργώντας ένα συμπαγές στρώμα μεγάλου μεγέθους, ικανό να ταξιδέψει και να μολύνει και άλλες περιοχές.

Ο μαζικός θάνατος τους οφείλεται σε τοξική ουσία που μόλυνε τα νερά δημιουργώντας ένα σκούρο πράσινο αφρό που τα πνιγεί. Εδώ και μέρες, κάτοικοι της χερσονήσου, αντικρίζουν χταπόδια, φώκιες και άλλα χιλιάδες θαλάσσια πλάσματα να ξεβράζονται νεκρά στις παραλίες του Ειρηνικού ωκεανού, ενώ άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με το νερό ή βρέθηκαν κοντά σ’ αυτό εμφάνισαν εγκαύματα και στομαχικές διαταραχές.

Η ρύπανση αυτή σκότωσε το 95% της θαλάσσιας ζωής στην Καμτσάτκα. Έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως το συμπαγές αυτό τοξικό στρώμα 40 χιλιομέτρων μετακινείται σταδιακά χωρίς να διαλύεται και να μειώνεται το μέγεθός του, απειλώντας τα ζώα και άλλων θαλάσσιων περιοχών.

Οι ρωσικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για παραβίαση των κανόνων διαχείρισης επικίνδυνων για το περιβάλλον ουσιών και αποβλήτων καθώς και δειγματοληψίες προκειμένου να εντοπίσουν ποιος άλλα και τι ήταν αυτό που προκάλεσε την τεράστια οικολογική καταστροφή.