Κάλεσμα σε ισχυρούς επενδυτές, συλλέκτες και επιχειρηματικούς ομίλους με ενεργή δράση στη διεθνή αγορά τέχνης κάνει ο οίκος Christie’s, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο ΟΗΕ αφού «εδωσαν τα χέρια» σε μια συνεργασία με κοινό στόχο να συνδράμουν στον μεγάλο αγώνα της αντιμετώπισης του COVID-19.

Με μια σειρά ειδικών δημοπρασιών υπό τον τίτλο The Future is Unwritten’s Healing Arts Auctions ο οίκος Christie’s, ο ΠΟΥ και ο ΟΗΕ (UN75), ξεκινούν το φετινό φθινόπωρο μια νέα ενέργεια στήριξης οχι μόνο σε ανθρώπους της τέχνης αλλά και στις κοινότητες που έχουν πληγεί από την πανδημία.
poy


WHOCOVID19_20200709_GH_203

Ολα τα έσοδα από τις επερχόμενες συναλλαγές θα πάνε υπέρ των σκοπών του ΠΟΥ υποστηρίζοντας παράλληλα και το πολύ σημαντικό θέμα της ψυχικής υγείας στην ανάταση της οποίας, όπως είναι γνωστό, η Τέχνη είναι η πρώτη που βοηθά αποτελεσματικά.
Το χρηματικό ποσό που θα συγκεντρωθεί αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο τόσο τους εικαστικούς όσο και τους ιατρικούς επιστήμονες ωστε να υποστηριχθούν οι πιο αδύναμες κοινωνίες και κοινότητες που έχουν τα πιο ανεπαρκή συστήματα υγείας.

«Είναι μία μοναδική ευκαιρία για τον κόσμο της τέχνης να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτή την παγκόσμια πρόκληση και να υποστηρίξει τις κοινότητες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, διασφαλίζοντας ότι όλοι, παντού έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να το ξεπεράσουν», ανέφερε το μεσημέρι της Τρίτης 6 Οκτωβρίου, σχετικά με τη νέα πρωτοβουλία ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

christies-orange-diamond

Εκτός από τις ειδικές δημοπρασίες, ο οίκος Christie’s ανακοίνωσε και ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικών εκδηλώσεων πάνω στα ζητήματα υγείας και περιβαλλοντικής κρίσης.

«Η τέχνη έχει μια μοναδική ικανότητα να προσφέρει ανακούφιση. Η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν να μας βοηθήσουν να φανταστούμε έναν καλύτερο τρόπο για ένα θετικό μέλλον», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Τμήματος Arts & Health του ΠΟΥ, Christopher Bailey.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΡΓΟ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ
Το Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συναλλαγή από τις ειδικές δημοπρασίες The Future is Unwritten’s Healing Arts Auctions και το πρώτο έργο που θα αλλάξει χέρια είναι το «Magnetism», του Ahmed Mater, χρονολογίας 2012.
magnet_parapolitika

Η τιμή της εκτίμησής του κυμαίνεται μεταξύ 80.000 και 120.000 στερλινών και θα συμπεριληφθεί στα φθινοπωρινά sales Σύγχρονης Τέχνης Μέσης Ανατολής που θα κάνει ο οίκος στο Λονδίνο.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το έργο του Mater θα είναι το εναρκτήριο lot σε αυτή τη συνεργασία, καθως είναι από τους πιο καταξιωμένους εικαστικούς της Σαουδικής Αραβίας, πέρα από έναν πολύ ενεργό γιατρο στο να προωθεί τον πολιτισμό και την τέχνη», ανέφερε σχετικά ο Dirk Boll, πρόεδρος του οίκου Christie’s στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

«Είναι τιμή για τον οίκο Christie’s να εργάζεται με τον ΠΟΥ και τον OHE (UN75) προσφέροντας μια πλατφόρμα καλλιτεχνών και έργων που θα βοηθήσει του ανθρώπους και τις κοινότητες», υπογράμμισε.

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com