Η Τσάρλι Ντ΄ Αμέλιο χορεύει στο υπνοδωμάτιό της, με φόντο ένα άστρωτο κρεβάτι και ρούχα πεταμένα στο πάτωμα. Θα μπορούσε να είναι μία οποιαδήποτε 16χρονη, όμως αυτό το κορίτσι από το Κονέκτικατ είναι ένα αστέρι του ίντερνετ, με περισσότερους από 87 εκατομμύρια followers.

Αυτός είναι ο κόσμος του TikTok. Μία πλατφόρμα γεμάτη με εφήβους που χορεύουν ή κάνουν αστεία κατάφερε να γίνει το «next big thing» στο χώρο των social media, καθώς με 2 δισεκατομμύρια downloads θεωρείται ίσως ο σοβαρότερος ανταγωνιστής του Facebook και του Instagram.

Αυτό που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση όμως, είναι ότι το TikTok βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή του «Ψυχρού Πολέμου» που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας για τις νέες τεχνολογίες.

Η σινοαμερικανική σύγκρουση για τις τεχνολογίες που θα κρίνουν τη νέα τάξη πραγμάτων είναι γνωστή. Ουάσιγκτον και Πεκίνο κονταροχτυπιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη και το 5G, την ώρα που η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί τους Κινέζους ότι κλέβουν τα πνευματικά δικαιώματα των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Έως τώρα, αυτός ο νέος Ψυχρός Πόλεμος είχε ως θύμα τη Huawei, τον κινεζικό γίγαντα των τηλεπικοινωνιών που ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να απαγορεύσει σε όλο το δυτικό κόσμο, με το αιτιολογικό ότι το Πεκίνο τον χρησιμοποιεί ως «Δούρειο Ίππο» για να κατασκοπεύει τον πλανήτη. Όμως ξαφνικά, στο επίκεντρο της σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας βρέθηκε το TikTok, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν το TikTok απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, αφού έχουν υποψίες ότι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του καταλήγουν στα χέρια του κινεζικού κράτους. Και η απειλή αυτή είναι μάλλον σοβαρή, εάν σκεφτεί κανείς ότι το TikTok μετρά σήμερα 100 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ, ενώ βρίσκεται σε φάση αλματώδους ανάπτυξης, αφού η καραντίνα συνέβαλε στο να γίνει εξαιρετικά δημοφιλές, ειδικά στις νεότερες ηλικίες. Ήταν αυτές οι αναλύσεις που οδήγησαν τον Αμερικανό πρόεδρο να δώσει ένα σκληρό τελεσίγραφο στην ByteDance: Η εταιρεία έπρεπε να βρει Αμερικανό αγοραστή έως τις 15 Σεπτεμβρίου, αλλιώς το TikTok θα απαγορευόταν στις ΗΠΑ.

Αμέσως, αμερικανικές εταιρείες όπως η Microsoft και η Walmart έσπευσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, όμως τελικά η ByteDance συμφώνησε όχι σε μία εξαγορά των αμερικανικών δραστηριοτήτων της, αλλά σε μία συμφωνία συνεργασίας με την Oracle.

Πριν καν γίνει γνωστό εάν η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να εγκρίνει ή να απορρίψει τη συμφωνία συνεργασίας της ByteDance με την Oracle, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι από την Κυριακή, απαγορεύονται όλες οι συναλλαγές αμερικανικών επιχειρήσεων με τις κινεζικές πλατφόρμες social media TikTok και WeChat.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στα τέλη της εβδομάδας, οι δύο εφαρμογές θα πρέπει να αφαιρεθούν από τα app stores της Apple και της Google. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι Αμερικανοί χρήστες που έχουν ήδη κατεβάσει τις εφαρμογές θα μπορούν να συνεχίσουν να τις χρησιμοποιούν, όμως δεν θα μπορούν να κάνουν update ή νέα downloads.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, η ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου ουσιαστικά αφήνει περιθώριο για ένα deal έως την Κυριακή. Και όπως όλα δείχνουν, είναι ο τρόπος του Ντόναλντ Τραμπ να πιέσει περισσότερο την ByteDance να συμμορφωθεί με την αρχική του απαίτηση, δηλαδή να περάσει το TikTok σε αμερικανικά χέρια, μέσω μιας κανονικής και πλήρους εξαγοράς.