«Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης» αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Ειδήσεων Αnadolu ακολουθώντας το παραλήρημα του Ερντογάν. Το πρακτορείο δημοσιεύονταν έναν… δικό του χάρτη, υποστηρίζει τις θέσεις της Άγκυρας για τα ελληνικά νησιά, που, όπως υποστηρίζει η Τουρκία, θα πρέπει να μην διαθέτουν στρατό.

Ειδικότερα, το τουρκικό πρακτορείο δημοσιεύει έναν χάρτη, στον οποίο σημειώνει μια σειρά από ελληνικά νησιά, από τη Λέσβο και τη Χίο, ως τη Σάμο, την Κω, τη Νίσυρο, την Κάρπαθο και τη Ρόδο, στα οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων, στις οποία αναφέρεται πως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα.

 

praktoreio-anadolu-xartis-ellinika-nisia

 

 

Το κείμενο του τουρκικού Πρακτορείου για τα ελληνικά νησιά

«Η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου διατηρεί στρατό. Τα νησιά των Δωδεκανήσων παραχωρήθηκαν από την Ιταλία έπειτα από τον τουρκο-ιταλικό πόλεμο (πόλεμος της Τρίπολης) και παρέμειναν υπό ιταλική κυριαρχία ως τη Συνθήκη των Παρισίων μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 Σύμφωνα με το Άρθρο 13 της Συνθήκης της Λωζάννης, «υπό το πρίσμα της διατήρησης της ειρήνης, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα εγκαταστήσει ναυτική βάση και στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά της Λέσβου, της Χίου της Σάμου και την Ικαρία».

 Τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1947 μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την Συνθήκη να υπογράφεται ανάμεσα στις συμμαχικές δυνάμεις και την ηττημένη Ιταλία. “Τα νησιά αυτά θα αποστρατικοποιηθούν και θα παραμείνουν αποστρατικοποιημένα», αναφέρει η Συνθήκη των Παρισίων”».