Κάλεσμα προς την Τουρκία να αποφύγει έκνομες και μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο απηύθυνε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για μέτρα απέναντι στην Τουρκία, απάντησε με νόημα λέγοντας ότι: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μου ζήτησε να κάνω συστάσεις σε περίπτωση που η διπλωματία δεν λειτουργεί ... αυτό θα μπορούσε να σημαίνει κυρώσεις, περιοριστικά μέτρα που αρχικά στοχεύουν πρόσωπα, στη συνέχεια όμως θα στοχεύουν, πλοία, οντότητες, υποδομές, απαγορεύσεις για τα ευρωπαϊκά λιμάνια, θα μπορούσαν να υπάρξουν οικονομικά μέτρα, περιορισμούς επί προμηθειών και παροχής τεχνολογίας» επισημαίνοντας ξανά ότι η προτεραιότητα είναι ο διάλογος και η εξεύρεση μίας λύσης.

Η λίστα των κυρώσεων σύμφωνα με τον Alpha Κύπρου

1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

2. Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.

3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

4. Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ

5. Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.

6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)

7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.


Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας έκανε λόγο για «απογοήτευση» της Ενωσης για τη συμπεριφορά της Αγκυρας, την οποία κάλεσε να μείνει μακριά από μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δένδιας στο Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ: Απόλυτη αναγκαιότητα οι κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία

«Βασιζόμαστε πάντα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στο συμβούλιο το πρωί της Παρασκευής. 

«Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις Μπορέλ, σχετικά με τις επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Το θεωρούμε απόλυτη αναγκαιότητα, προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στην Μεσόγειο», δήλωσε ο κ. Δένδιας προσερχόμενος στο 'Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται από χθες στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στο Συμβούλιο, ενόψει της σημερινής συζήτησης για την Τουρκία, ο υπουργός τόνισε: «Βασιζόμαστε πάντα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτές είναι οι αξίες της κοινότητας των εθνών».