Η Ινδονησία άρχισε σήμερα τη δοκιμή σε 1.600 εθελοντές του κινεζικού υποψήφιου εμβολίου κατά του κορονοϊού που παρασκευάσθηκε από το εργαστήριο Sinovac Biotech.

Με την ονομασία Coronavac, είναι ένα από τα πολύ λίγα εμβόλια που βρίσκονται στη φάση 3, το τελευταίο στάδιο των κλινικών δοκιμών πριν από την ομολογοποίηση.

Το εμβόλιο αυτό δοκιμάζεται ήδη αυτή τη στιγμή σε 9.000 εθελοντές στη Βραζιλία, τη δεύτερη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο από την πανδημία του κορονοϊού, μετά τις ΗΠΑ.

Η Ινδονησία, η οποία είναι η τέταρτη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον πλανήτη, αντιμετωπίζει μια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Covid-19, η οποία έχει ήδη μολύνει εκεί 127.000 ανθρώπους και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.700.

Η έκταση της επιδημίας μπορεί ωστόσο να είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς το ποσοστό των διαγνωστικών τεστ είναι χαμηλό σ' αυτή τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας της Δυτικής Ιάβας, της πιο πολυάνθρωπης της Ινδονησίας, είναι μεταξύ των περίπου 1.620 ανθρώπων που πρόκειται να συμμετάσχουν σ' αυτές τις κλινικές δοκιμές που προβλέπεται να διαρκέσουν μέχρι τον Φεβρουάριο.

Αν, μετά τα τεστ αυτά, το εμβόλιο αποδειχθεί χωρίς κινδύνους και αποτελεσματικό, οι ινδονησιακές αρχές έχουν προβλέψει να παραγάγουν έως 250 δισεκατομμύρια δόσεις γι' αυτό το μεγάλο αρχιπέλαγος που αριθμεί σχεδόν 270 εκατομμύρια κατοίκους.