Εκνευρισμός και αμηχανία επικρατεί στην Τουρκία και η Άγκυρα αντιδρά με σπασμωδικές κινήσεις,  μετά τη συμφωνία Αθήνας – Καΐρου. Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Καστελόριζο.

Συγκεκριμένα η υδρογραφική και ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

 Η άσκηση είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί 10-11 Αυγούστου και αφορά τη θαλάσσια περιοχή στην οποία είχε «βγει» το Πολεμικό Ναυτικό κατά την κρίση της 21ης Ιουλίου.

 Τότε, υπενθυμίζουμε, τα τουρκικά πλοία βρήκαν μπροστά τους τον ελληνικό Στόλο, ο οποίος αιφνιδίασε τους Τούρκούς που δεν περίμεναν τόσο άμεση και αποφασιστική αντίδραση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τονίζουμε πως το ισχυρή δύναμη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχει παραμείνει στο ανατολικό Αιγαίο ελέγχοντας κάθε κίνηση των Τούρκων και έτοιμο να απαντήσει σε κάθε πρόκληση.

 Παράλληλα, η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμου συναγερμού για να αντιμετωπίσει τις καθημερινές παραβιάσεις των Τούρκων, ενώ ο Στρατός Ξηράς έχει «θωρακίσει» όλα τα νησιά.