Ο κοροναϊός Sars CoV-2, που σήμερα μολύνει τους ανθρώπους και ευθύνεται για τη νόσο COVID-19, προέκυψε από μεταλλάξεις άλλων κορονοϊών που είχαν εντοπιστεί εδώ και πολλά χρόνια σε άλλα είδη ζώων, όπως είναι οι νυχτερίδες και ενδεχομένως ο μυρμηγκοφάγος παγκολίνος, τα ασιατικά φίδια ή άλλοι άγνωστοι ακόμη ενδιάμεσοι ξενιστές.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας ιός παρόμοιος με το SARS-CoV-2 υπήρχε σε πληθυσμούς νυχτερίδων εδώ και δεκαετίες. Έτσι, η εμφάνιση αυτού του νέου κορονοϊού πιθανότατα προήλθε από διαρκή επαφή μεταξύ διαφορετικών ειδών, με τη μία ή την άλλη μορφή. Σε κάποιο σημείο, στις ανταλλαγές που πραγματοποιούνται, μπορεί να υπάρχει ο σωστός γενετικός συνδυασμός, τόσο του ιού όσο και του ανθρώπινου είδους, και τότε γίνεται η μετάδοση.

Oπως μεταδίδει το Bloomberg, οι νυχτερίδες είναι η πιο πιθανή προέλευση του παθογόνου SARS-CoV-2, σύμφωνα με ερευνητές του Κέντρου Δυναμικής Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο Nature Microbiology.

Η ερευνητική ομάδα ανακατασκεύασε την εξέλιξη του ιού εντοπίζοντας το ιστορικό του. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι παγκολίνοι πιθανότατα δεν λειτούργησαν ως ξενιστές για τον ιό, αν και μπορεί να έχουν διαδραματίσει ρόλο στην πανδημία, απλώς με τη μετάδοσή του.