Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας και πολιτικό ηγέτη της πόλης-κράτους του Βατικανού, Πάπα Φραγκίσκο, να επισκεφθεί την Αγιά Σοφιά, όπως ανέφερε το πρακτορείο Anadolou.

Σύμφωνα με τον Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, η Τουρκία έχει προσκαλέσει τους πάντες στην Αγιά Σοφιά, συμπεριλαμβανομένου του Πάπα Φραγκίσκου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί. «Οι σκέψεις μου πηγαίνουν στην Κωνσταντινούπολη. Σκέφτομαι την Αγία Σοφία και είμαι πολύ λυπημένος», είπε.

«Κάνουμε κάποιες ρυθμίσεις για να διασφαλίσουμε ότι κατά τη διάρκεια μουσουλμανικών προσευχών, τα μωσαϊκά θα καλύπτονται αλλά δεν θα αγγίζονται», δήλωσε ο Καλίν στο CNN.

«Το κύριο σημείο εδώ είναι ότι δεν υπάρχει ζημιά σε αυτά τα ψηφιδωτά, στις εικόνες, την ιστορική υφή και την αρχιτεκτονική του κτηρίου», πρόσθεσε.

Ο Καλίν είπε επίσης ότι το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτό σε πιστούς ή μη πιστούς οποιασδήποτε θρησκείας – Μουσουλμάνους, Χριστιανούς, Βουδιστές, σε όλους.

«Οι αντιδράσεις στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας βασίζονται σε παλιές απόψεις και προκαταλήψεις - υπάρχει θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία», τόνισε ο Καλίν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα στις 10 Ιουλίου, επιτρέποντας τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως «τζαμί», σύμφωνα με την οποία η Γενική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της χώρας θα αναλάβει τον έλεγχο του κτηρίου.

Η πρώτη μουσουλμανική προσευχή θα πραγματοποιηθεί με περιορισμένο αριθμό ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του Ερντογάν λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Το Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Αγία Σοφία και επιθεώρησε τις προετοιμασίες.