Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το «πόκερ» των διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ αναζητείται μια ουσιαστική λύση που θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των ηγετών της ΕΕ.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε ο οποίος σε ζωντανή μετάδοση στο Facebook είπε ότι οι συνομιλίες είναι σε τέλμα.

«Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τελικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ΄ότι είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία ακόμη συζητάμε και που δεν καταφέρνουμε να λύσουμε», τόνισε ο Κόντε.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε:

«Αναζητούμε και πρέπει να βρούμε μια σύνθεση των διαφόρων θέσεων, διότι είναι προς το συμφέρον όλων. Πρέπει να διατηρήσουμε, όμως, και τις σημαντικότερες συνισταμένες, αρχίζοντας από το ότι τα μέσα πρέπει να είναι ουσιαστικά και ανάλογα με την υφιστάμενη κρίση. Τουτέστιν αποτελεσματικά. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, συλλογική, σταθερή και ισχυρή».

Την ίδια ώρα μια ολλανδική διπλωματική πηγή είπε αρχικά ότι ενώ υπάρχουν «πολλά ακόμη ζητήματα προς επίλυση», οι προτάσεις που γίνονται είναι «ένα σοβαρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Οι ηγέτες της ΕΕ πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής παρουσιάζοντας της αρχικές τους θέσεις, αλλά το κλίμα βάρυνε όταν ο Σαρλ Μισέλ, πρότεινε ένα μηχανισμό που θα επέτρεπε στα κράτη μέλη να καθυστερούν την εκταμίευση των ποσών, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσπαθούσε να πείσει τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, που επέμεινε ότι δεν θα επιτρέψει επιχορηγήσεις στις νότιες χώρες που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την πανδημία χωρίς σαφείς εγγυήσεις ότι τα χρήματα θα διατεθούν πράγματα σε πρότζεκτ για την αναβάθμιση των οικονομιών τους.

Η συμβιβαστική πρόταση, ωστόσο, δεν έπεισε τον Ρούτε κι είχε ως αποτέλεσμα να ενοχληθούν πολλοί άλλοι ηγέτες από τη στάση του, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της πρώτης μέρας της συνεδρίασης. Οι περισσότεροι επιδιώκουν μια αποφασιστική απάντηση από την ΕΕ, που θρηνεί πάνω από 100.000 θύματα του κορωνοϊού και οικονομίες έχουν πληγεί σφοδρότατα από τα lockdown.