Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, με αντικείμενο το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Μετά το ναύαγιο της Παρασκευής, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατέθεσε νωρίτερα ένα αναθεωρημένο σχέδιο σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τις «τέσσερις φειδωλές» χώρες προτείνοντας προτείνει το ποσό των επιχορηγήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης να μειωθεί από 500 σε 450 δισ. ευρώ και να αυξηθεί από 250 σε 300 δισ. ευρώ το ποσό των δανείων. Ο επιμερισμός παραμένει στο 70%- 30% στα έτη 21-22 στα έτη 21-22 και 23-36, αλλά χρησιμοποιώντας το έτος 2020 για τον υπολογισμό του 30% και όχι το 2022 όπως ήταν στην αρχική πρόταση - κάτι που συμφέρει τις χώρες του Νότου.

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ανάρτησή του στο Twitter, ο Σαρλ Μισέλ έχει αυτή την ώρα επαφές με τους πρωθυπουργούς των λεγόμενων «τεσσάρων φειδωλών» χωρών - Ολλανδίας, Αυστρίας, Δανίας Σουηδίας - συν την Φινλανδία από τη μία πλευρά και τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την άλλη. Στη συνάντηση μετέχει και και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.



Η Ελλάδα εμμένει στις θέσεις της - «Δύσκολη διαπραγμάτευση»

Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων.

Την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες τονίζουν ότι όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες.

Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του να επιμερισμού 70-30, όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές, η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.

Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων. 

Κατά τη διάρκεια του δίωρου διαλείμματος χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνομίλησε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε αλλά και με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, όπως ενημέρωσε μέσω twitter ο εκπρόσωπος του κ. Μισέλ.

Σήμερα Σάββατο, οι ηγέτες θα συνεχίσουν τις συζητήσεις με την Ολλανδία να διατηρεί τη σκληρή της στάση. Η Γαλλία ωστόσο επιδιώκει να ασκήσει πίεση λέγοντας ότι είναι κατά του να συνεχιστούν τα rebates.

Ορισμένες πηγές εκτιμούν ότι παρότι δύσκολο, δεν είναι απίθανη μια συμφωνία μέχρι την Κυριακή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.

Ολλανδία: Βήμα στη σωστή κατεύθυνση η νέα πρόταση
Άγνωστο παραμένει αν οι προτάσεις αυτές θα λειάνουν το έδαφος για μια συμφωνία, αλλά η ελπίδα είναι να δώσουν νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις που κόλλησαν χθες, καθώς ορισμένοι ηγέτες προσπαθούσαν να στείλουν μήνυμα στους ψηφοφόρους τους ότι διαπραγματεύονται σκληρά για το συμφέρον τους.

Διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες, που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία. Ωστόσο, ένας Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα. Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.