Με τα γενέθλια της Γερμανίδας Καγκελαρίου συμπίπτει η σημερινή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, την πρώτη που γίνεται διά ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού στην οποία σε κορυφαίο θέμα αναδεικνύεται το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Η Άνγκελα Μέρκελ κλείνει τα 66 της χρόνια, με τους ευρωπαίους ηγέτες να της προσφέρουν δώρα και το κλίμα της Συνόδου να μετατρέπεται σε εορταστικό. 

Σύμφωνα με το Reuters, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδωσε στη Άνγκελα Μέρκελ αρκετά μπουκάλια λευκό κρασί Βουργουνδίας, ενώ σε βίντεο φαίνεται ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε να τη φωτογραφίζει με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο οποίος είχε επίσης τα γενέθλιά του την Παρασκευή. Κόστα και Μέρκελ μάλιστα αντάλλαξαν δώρα.
angkela-merkel-doro1
angkela-merkel-doro

Η Μέρκελ πήρε δώρα και από άλλους ηγέτες κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά αυτό που είναι αβέβαιο ακόμη είναι αν θα της δώσουν τελικά την ικανοποίηση που θα έπαιρνε αν επιτυγχανόταν μια συμφωνία για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, ύψους 1 τρισ. ευρώ, και για τη σύσταση ενός νέου Ταμείου Ανάκαμψης με πόρους ύψους 750 δισ. ευρώ.
Όπως τονίζει το Reuters ωστόσο, αυτή τη φορά η επικεφαλής της πιο ισχυρής χώρας της Ευρώπης δεν ήταν το ίδιο αισιόδοξη καθώς έφτανε στις συνομιλίες με τους άλλες ηγέτες της ΕΕ, αμφισβητώντας κατά πόσο θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι βαθιές διαφορές για να περάσει ένα σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που προκάλεσε η κρίση του κοροναϊύ.

«Όλοι πηγαίνουμε στις συνομιλίες με πολύ σθένος, αλλά πρέπει να πω ότι οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ, πολύ μεγάλες και έτσι δεν μπορώ ακόμα να πω αν θα βρούμε λύση», είπε. To οικονομικό περιοδικό Challenges γράφει σήμερα πως «η Μέρκελ ελπίζει σε ένα και μοναδικό δώρο στη Σύνοδο: μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης».