«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση λάβει αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε. Αυτό δεν θα συμβάλει στη λύση» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντησή του με τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ.

 Σε ό,τι αφορά την ένταση με τη Γαλλία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι η χώρα του απέδειξε ότι είναι ψευδείς οι ισχυρισμοί της Γαλλίας για πιθανή παρενόχληση εναντίον των πλοίων της στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εμφανίστηκε προκλητικό ενώπιον του Μπορέλ, λέγοντας:

 «Η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει τη λύση και όχι τη σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

 Ο Μπορέλ δήλωσε ότι βρίσκεται στην Τουρκία για να βοηθήσει να βρεθεί μία λύση μέσω του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο.

 Ο Τσαβούσογλου απάντησε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει να καταστεί όμηρος, όπως είπε, της Ελλάδας και της Κύπρου και κάλεσε την ΕΕ να είναι «έντιμος μεσολαβιτής».

 Μετά τη συνέντευξη τύπου, ο Τσαβούσγλου χάρισε ένα απολυμαντικό χεριών με την ονομασία «Μπορέλ» ύπατο εκπρόσωπο της για τις Εξωτερικές Υποθέσεις.