Έντονη κριτική είχε δεχθεί για υποκρισία και αδιαφορία απέναντι στα μέτρα προστασίας είχε δεχθεί η γερμανίδα καγκελάριος καθώς ουδέποτε δεν είχε χρησιμοποιήσει μάσκα δημοσίως.

Η Μέρκελ μπήκε στην Μπούντεσρατ, την Άνω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, φορώντας μια μαύρη μάσκα με το σήμα EU2020.de, που αναφέρεται στον ιστότοπο της εξάμηνης γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε κάποιους δημόσιους χώρους.

Η καγκελάριος Μέρκελ ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα γιατί δεν την έχουν δει ποτέ να φοράει μάσκα σε κάποια δημόσια εμφάνισή της.

Η Μέρκελ, η οποία είναι γνωστό ότι παρακολουθεί στενά τις δημοσκοπήσεις, απάντησε ότι δεν χρειάζεται να φοράει μάσκα όταν τηρεί τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά το κάνει όταν δεν μπορεί τους τηρήσει, όπως για παράδειγμα όταν βγαίνει ιδιωτικώς για ψώνια και δεν βρίσκεται στα φώτα της δημοσιότητας. Προσέθεσε μάλιστα χαμαγελώντας «Αλλά δεν θα σας πω πού πάω για ψώνια», πρόσθεσε χαμογελώντας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Μέρκελ έχει δεχθεί επαίνους για την αντιμετώπιση της πανημίας και τα ποσοστά δημοτικότητάς της έχουν εκτοξευτεί.

Η γερμανική οικονομία αντιμετώπισε την πανδημία βοηθούμενη από σχετικά ήπια περιοριστικά μέτρα, τα οποία επέτρεψαν να συνεχιστεί μέρος της κοινωνικής και βιομηχανικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των μηνών της κορύφωσης της επιδημίας, όπως και από μεγάλα πακέτα διάσωσης και οικονομικών κινήτρων.