Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να συμφωνήσουν γρήγορα σε μια «τεράστια» οικονομική απάντηση στην πανδημία.

 «Η Ευρώπη βρίσκεται στην πιο δύσκολη κατάσταση της ιστορίας της» δήλωσε κατά τη διάρκεια ψηφιακής συνέντευξης τύπου μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν επί τη αφορμή της ανάληψης της προεδρίας από τη Γερμανία.

 «Πρέπει να υπάρξει συμφωνία αυτό το καλοκαίρι. Δεν μπορώ να φανταστώ άλλη έκβαση» τόνισε. Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. ετοιμάζονται να συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες στις 17 με 18 Ιουλίου για να συζητήσουν για το Ταμείο Ανάκαμψης.

 Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναμένεται να  παρουσιάσει μία συμβιβαστική πρόταση την επόμενη εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σαρλ Μισέλ, θα προτείνει να διατηρηθεί το ύψος του πακέτου 750 δισ. ευρώ που πρότεινε η Κομισιόν, αλλά ο αξιωματούχος δεν απάντησε αν θα αλλάξει η αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων - 500 δισ. ευρώ έναντι 250 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.