Να επεκτείνει το εμπάργκο όπλων στο Ιράν προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποιώντας ότι η άρση του εμπάργκο όπλων θα αποτελέσει «Δαμόκλειο σπάθη» για την οικονομική σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

«Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα που εξαρτώνται από σταθερές τιμές ενέργειας», διευκρίνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, εκφράζοντας την αντίθεσή του να αρθεί το εμπάργκο όπλων για το Ιράν τον Οκτώβριο

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν πρόσφατα στους 14 εταίρους τους του Συμβουλίου Ασφαλείας ένα σχέδιο απόφασης που προβλέπει απεριόριστη παράταση του εμπάργκο όπλων το οποίο εφαρμόζεται στο Ιράν και εκπνέει στις 18 Οκτωβρίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν να παραταθεί η απαγόρευση πωλήσεων συμβατικών όπλων στον αντίπαλό τους, η οποία λήγει τον Οκτώβριο και έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει μια αμφισβητούμενη νομική κίνηση για να επιβάλει την επιστροφή των κυρώσεων του ΟΗΕ στο Ιράν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη Συνεδρίαση παρουσιάστηκε και μια έκθεση του ΟΗΕ που διαπίστωσε ότι οι πύραυλοι και τα αεροσκάφη σε επίθεση πέρυσι κατά της Σαουδικής Αραβίας - στενό σύμμαχο των ΗΠΑ και περιφερειακός αντίπαλος της Τεχεράνης - ήταν ιρανικής προέλευσης.

«Το Ιράν παραβιάζει ήδη το εμπάργκο όπλων ακόμη και πριν από την ημερομηνία λήξης του. Φανταστείτε εάν η ιρανική δραστηριότητα εγκριθεί τι θα γίνει» δήλωσε ο Πομπέο.