Τρομοκρατική ενέργεια χαρακτήρισε πριν από λίγο η βρετανική αστυνομία τη χθεσινή επίθεση με μαχαίρι στο Ρέντινγκ, όπου έχασαν τις ζωές τους τρεις άνθρωποι και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.

«Ο αναπληρωτής επίτροπος Ντιν Χέιντον, ανώτερος εθνικός συντονιστής για το δίκτυο της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας, χαρακτήρισε σήμερα το πρωί το περιστατικό τρομοκρατική ενέργεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Τέιμς Βάλεϊ και πρόσθεσε ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία θα αναλάβει την έρευνα.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είχε δηλώσει στο BBC ότι το περιστατικό, επί του παρόντος, δεν χαρακτηρίζεται τρομοκρατική ενέργεια. Σύμφωνα με τον Guardian για το μακελειό παραμένει υπό κράτηση ένας 25χρονος Λίβυος, ο οποίος είχε υποβάλει αίτηση για χορήγηση ασύλου στη Βρετανία και η ψυχική κατάσταση του οποίου θεωρείται ότι έπαιξε ρόλο στην επίθεση.

Βρετανικά ΜΜΕ έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα βίντεο που καταγράφουν τη σύλληψη ενός άνδρα από αστυνομικούς στη μέση ενός δρόμου μετά την επίθεση με μαχαίρι σε πάρκο του Ρέντινγκ. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο δράστης επιτέθηκε σε μια ομάδα μεσήλικων που κάθονταν κι έπιναν μπύρες και τους μαχαίρωνε «στο λαιμό και κάτω από τα χέρια». Οι τραυματίες φέρονται να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Royal Berkshire. Ο δράστης συνελήφθη από αστυνομικό, που τον έριξε στο έδαφος με μια κίνηση «ράγκμπι».

Αργά χθες το βράδυ 20 πάνοπλοι αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε σε τετραόροφη πολυκατοικία περίπου ενάμιση χιλιόμετρο μακριά από το πάρκο, ενώ ένα ελικόπτερο έκανε κύκλους πάνω από την περιοχή. Άγνωστο παραμένει αν αναζητούσαν υπόπτους στα διαμερίσματα ή έψαχναν στοιχεία που να συνδέουν τον δράστη με το μακελειό.

Αστυνομικοί με προτεταμένα όπλα απέκλεισαν επίσης την περιοχή Φόρμπερι Γκάρντενς όπου έγινε η επίθεση. Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, προήδρευσε σύσκεψης με αξιωματούχους ασφαλείας για να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών για την επίθεση στο Ρέντινγκ.