H Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί έθεσε στη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ το θέμα της «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» τουρκικών πλοίων σε βάρος της γαλλικής φρεγάτας.

Η Παρλί είπε ότι στις 10 Ιουνίου τουρκικά πολεμικά πλοία φώτισαν τρεις φορές με τα ραντάρ τους τη γαλλική φρεγάτα Courbet στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως σημείωσε, η Courbet βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ για να ελέγξει αν ένα τουρκικό πλοίο, το Cirkin, μετέφερε παράνομα όπλα στη Λιβύη καθώς απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του, δεν προσδιόρισε την ταυτότητά του και δεν ανέφερε τον τελικό του προορισμό.

«Δεν μπορεί να υπάρξει κανένας εφησυχασμός με μια τέτοια συμπεριφορά. Αυτό το ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό πρέπει να αντιμετωπιστεί και οι σύμμαχοί μας συμμερίζονται τις ανησυχίες μας, καθώς οκτώ Ευρωπαίοι εταίροι μας έδωσαν σαφή υποστήριξη σήμερα στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η Παρλί σε συμπατριώτες της βουλευτές μετά την συνάντηση.

«Αυτή η ενέργεια είναι εξαιρετικά επιθετική και δεν μπορεί ένας σύμμαχος να αντιμετωπίζει, με τέτοια συμπεριφορά, έναν άλλο σύμμαχο που κάνει τη δουλειά του υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η Τουρκία απέρριψε τις «αβάσιμες» κατηγορίες του Παρισιού σύμφωνα με το οποίο ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο αποτέλεσε πρόσφατα στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού εκ μέρους τουρκικών φρεγατών στη Μεσόγειο. «Είναι προφανές πως οι κατηγορίες αυτές (...) είναι αβάσιμες», δήλωσε υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε ανωνυμία, κατηγορώντας μάλιστα το γαλλικό πλοίο ότι πραγματοποίησε «επικίνδυνο και με μεγάλη ταχύτητα ελιγμό».