Μια εκτενής ανάλυση με τον παγκόσμιο χάρτη των χωρών που αντιμετώπισαν επιτυχώς τον κοροναϊό του επικεφαλής του Eurasia Group Ιαν Μπρέμερ φιλοξενεί το περιοδικό Times. Ο Μπρέμερ γράφει τα καλύτερα λόγια για την αντίδραση της Ελλάδας στην πανδημία.

Ο Ίαν Μπρέμερ αναφέρει πως η Ελλάδα (με 3.068 κρούσματα και 183 θανάτους) ήρθε αντιμέτωπη με την πανδημία τη στιγμή που ξεκίνησε να ανακάμπτει από την οικονομική κρίση που διήρκεσε δέκα χρόνια.

Τα μέτρα λιτότητας που είχε λάβει η χώρα είχαν ως αποτέλεσμα ένα σύστημα περίθαλψης που θα αδυνατούσε να αντεπεξέλθει σε μια σοβαρή πανδημία, αναφέρει το δημοσίευμα.

Προβάδισμα σε δημοσκοπήσεις για τον Έλληνα πρωθυπουργό

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπήρξε αποφασιστικός και πολύ γρήγορα η χώρα τέθηκε σε καραντίνα. Το αποτέλεσμα των ενεργειών ήταν η Ελλάδα να έχει καταγράψει λιγότερους από 200 θανάτους, ενώ στις δημοσκοπήσεις ο πρωθυπουργός έχει προβάδισμα 20 μονάδων έναντι του πλησιέστερου πολιτικού του αντιπάλου, μια εντυπωσιακή επίδοση δεδομένης μιας δύσκολης πολιτικά δεκαετίας» γράφει ο επικεφαλής του Eurasia.

Στο κείμενο αναφέρεται πως η Ελλάδα μπορεί να έχει άρει τα μέτρα, ωστόσο «τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά» καθώς η ελληνική οικονομία εξαρτάται από τον τουρισμό, στον οποίο απασχολούνται 700.000 άτομα.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως η κυβέρνηση επιχειρεί την λειτουργία ενός συστήματος που θα επιτρέπει στους τουρίστες να έρθουν στη χώρα ενώ θα διατηρείται χαμηλό το επίπεδο κινδύνου. βασικό στοιχείο του συστήματος θα είναι η είσοδος από χώρες με λίγα κρούσματα, κατά τις πρώτες ημέρες της θερινής σεζόν.

Βέβαια, με την κατάσταση που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία, υπάρχει αβεβαιότητα για το αν θα υπάρξει η συνηθισμένη ζήτηση και οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την Ελλάδα σε πολλαπλά μέτωπα.