Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για το μέλλον του Brexit είχαν Μπόρις Τζόνσον, Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Νταβίντ Σασόλι.

  Στην τηλεδιάσκεψη έγινε αποτίμηση της προόδου των συμφωνηθέντων ενεργειών για την προώθηση των διαπραγματεύσεων για τη μετά Brexit εποχή. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν, οι δύο πλευρές σημείωσαν την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να μην ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου. Επομένως, στις 31 Δεκεμβρίου θα είναι η τελευταία ημέρα του Brexit.

 Οι δύο πλευρές χαιρέτισαν τις εποικοδομητικές συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση, που πραγματοποιήθηκε υπό τους Ντέιβιντ Φροστ και Μισέλ Μπαρνιέ, επιτρέποντας και στα δύο μέρη να διευκρινίσουν και να κατανοήσουν τις περαιτέρω τις θέσεις τους. Σημείωσαν ότι είχαν ολοκληρωθεί τέσσερις γύροι και ανταλλαγή κειμένων παρά τις προκλήσεις παρουσιάζεται από την πανδημία COVID-19.

Brexit: Συμφώνησαν την έγκαιρη εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης

Ωστόσο, τα μέρη συμφώνησαν ότι απαιτείται νέα δυναμική. Υποστήριξαν τα σχέδια που συμφωνήθηκαν από τους επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την εντατικοποίηση των συνομιλιών τον Ιούλιο και τη δημιουργία των πιο ευνοϊκών προϋποθέσεων για τη σύναψη και την επικύρωση μιας συμφωνίας πριν από το τέλος του 2020. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει, εάν είναι δυνατόν, εξεύρεση έγκαιρης κατανόησης σχετικά με τις αρχές που διέπουν οποιαδήποτε συμφωνία.

 

Τα συμβαλλόμενα μέρη υπογράμμισαν την πρόθεσή τους να εργαστούν σκληρά για να δημιουργήσουν μια σχέση μετά το Brexit, η οποία θα λειτουργεί προς το συμφέρον των πολιτών της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου και επιβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους για την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης.