Η αυξημένη χρήση αντιβιοτικών για την καταπολέμηση της πανδημίας του Covid-19 θα ενισχύσει την αντοχή των βακτηρίων και τελικά θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους κατά τη διάρκεια της κρίσης κι έπειτα, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε χθες ότι ένας «ανησυχητικός αριθμός» βακτηριακών λοιμώξεων γίνεται όλο και πιο ανθεκτικός στα φάρμακα που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τους.


Σύμφωνα με την υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ, η ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωναϊού θα ενισχύσει περαιτέρω την τάση αυτή.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόνο ένα μικρό ποσοστό των ασθενών με κορωνοϊό χρειάστηκαν αντιβιοτικά για τη θεραπεία επακόλουθων βακτηριακών λοιμώξεων.

Ο οργανισμός έχει δώσει οδηγίες στους γιατρούς να μη χορηγούν αντιβιοτική θεραπεία ή προφύλαξη σε ασθενείς που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα του Covid-19 χωρίς κλινική υποψία βακτηριακής λοίμωξης.

Η απειλή της μικροβιακής αντοχής είναι «μία από τις πιο επείγουσες προκλήσεις της εποχής μας», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.