Η κυβέρνηση της Ιταλίας αναζητά περίπου 60.000 εθελοντές, που θα ελέγχουν αν οι πολίτες εφαρμόζουν τα μέτρα κοινωνικού περιορισμού και αποστασιοποίησης. «Αυτοί που τροφοδοτούν τη νυχτερινή ζωή προδίδουν τις θυσίες εκατομμυρίων Ιταλών», δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων, Φραντσέσκο Μπότσια, στη «La Stampa» και τονίζοντας την ανάγκη να βρεθούν εθελοντές.

Μία εβδομάδα αφού επαναλειτούργησαν μπαρ και εστιατόρια, οι περίπου 10 εκατομμύρια Ιταλοί που πήγαιναν λιγότερο ή περισσότερο συχνά στα γυμναστήρια θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε αυτά με την προϋπόθεση ότι θα έχουν κάνει κράτηση. Μόνο δύο επαρχίες καθυστέρησαν την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων τα οποία θα ανοίξουν στις 31 Μαΐου στη Λομβαρδία και στις 3 Ιουνίου στη Μπασιλικάτα.

Η Πολιτική Προστασία της χώρας τονίζει ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι ο χαμηλότερος από την αρχή των μετρήσεων, και ότι η θετική αυτή πορεία αφορά και την Λομβαρδία, όπου το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 148 νέα περιστατικά. Σε ότι αφορά την χθεσινή ημέρα, οι μέχρι τώρα επαληθεύσεις επιβεβαιώνουν ότι στην Λομβαρδία (με πρωτεύουσα της περιφέρειας το Μιλάνο) δεν καταγράφηκαν νεκροί, ενώ σήμερα έχασαν την ζωή τους 34 ασθενείς.