Οι μεγαλύτερες ηλικίες στην Ευρώπη δεν φαίνεται να είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν τις συμβουλές των ειδικών βάση των οποίων θα πρέπει να μείνουν σπίτι την ώρα που οι οικονομίες της ηπείρου επαναλειτουργούν.

 Οι αρχικές οδηγίες οι οποίες συνιστούσαν ή υποχρέωναν τους ηλικιωμένους να παραμένουν κατ' οίκον προκάλεσαν αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη με αποτέλεσμα οι αρχές να κάνουν πίσω.

 Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, η Unitre ένα σωματείο συνταξιούχων στην Ιταλία, το οποίο έγραψε ανοικτή επιστολή στην κυβέρνηση της χώρας ζητώντας «Αξιοπρέπεια και συμμετοχή στα κοινά».

 Στη Βρετανία, η κυβέρνηση απέσυρε την οδηγία βάση της οποίας οι άνω των 65 καλούνταν να μείνουν στο σπίτι και να αποφύγουν τις δραστηριότητες, μετά από πίεση πολλών βουλευτών.

 Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απάντησε ο ίδιος στο βίντεο που ανέβηκε στο Twitter στο οποίο μια κυρία 96 ετών κλαίγοντας, σχεδόν, ζητούσε από τις αρχές να μην αποκλείσουν τους ηλικιωμένους στο σπίτι. «Αγαπητή, συμπάσχω με τα όσα λέτε» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

 Σε μια προσπάθεια να μειώσει τις αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός της χώρας Έντουαρντ Φίλιπ δήλωσε ότι η κυβέρνηση ζητά απλά από τους ηλικιωμένους να προστατεύσουν τους εαυτούς τους.

 Οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσε σε πολλούς ηλικιωμένους η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία δήλωσε ότι οι άνω των 65 ετών στην Ευρώπη πιθανόν να πρέπει να μείνουν σε απομόνωση έως τα τέλη του χρόνου, προκειμένου να προστατευτούν από τον κορονοϊό. 

 «Ξέρω ότι είναι δύσκολο και πως η απομόνωση είναι ένα βάρος, αλλά πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου. Πρέπει να παραμείνουμε πειθαρχημένοι και υπομονετικοί», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild. 

 Σε απάντηση σωματεία και οργανώσεις που εκπροσωπούν ανθρώπους άνω των 65 ετών από όλη την Ευρώπη, έγραψαν στην πρόεδρο της Κομισιόν ζητώντας να ανακαλέσει.