Τον ισχυρισμό ότι ο κορονοϊός «θα εξαφανιστεί χωρίς εμβόλιο» παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις των ειδικών διατύπωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι ίσως να υπάρξουν κάποιες αναζωπυρώσεις.

Μία ημέρα αφού ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο θαλαμηπόλος του Αμερικανού προέδρου βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Κέιτι Μίλερ, η εκπρόσωπος Τύπου του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, έχει επίσης μολυνθεί. Η Κέιτι Μίλερ είναι παντρεμένη με τον σύμβουλο του Τραμπ σε θέματα μετανάστευσης Στίβεν Μίλερ και συνοδεύει συχνά τον Πενς στα ταξίδια του.

Τα απανωτά κρούσματα σε πρόσωπα από τον στενό κύκλο του Τραμπ και του Πενς εγείρουν ερωτήματα για το αν τα ανώτερα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης είναι επαρκώς προστατευμένα από την πανδημία.

“Λάβαμε όλα τα μέτρα για να προστατεύσουμε τον πρόεδρο”, τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι.

Νωρίτερα χθες το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η ανεργία στη χώρα ανήλθε τον Απρίλιο στο 14,7%, από 3,5% που ήταν τον Φεβρουάριο, καταδεικνύοντας την ταχύτητα με την οποία κατέρρευσε η εργασία μετά το lockdown που επιβλήθηκε στις περισσότερες περιοχές της χώρας για την ανάσχεση της covid-19.

Εξάλλου ακόμη χειρότερα νέα αναμένονται από τον τομέα της οικονομίας, με τον σύμβολο οικονομικών του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ να εκτιμά ότι το ποσοστό της ανεργίας τον Μάιο ενδέχεται να φτάσει περίπου το 20%. Το ποσοστό ανεργίας του Απριλίου έσπασε το ρεκόρ που είχε καταγραφεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Νοέμβριο του 1982 με 10,8%.

“Ήταν εντελώς αναμενόμενο”, σχολίασε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο κατά την καθημερινή ενημέρωση του Τύπου για την επιδημία, ενώ δήλωσε ότι ο κορονοϊός “θα φύγει χωρίς εμβόλιο”.

“Θα φύγει χωρίς εμβόλιο, θα φύγει και ελπίζω ότι δεν θα το δούμε ξανά για ένα διάστημα. Ίσως να υπάρξουν κάποιες αναζωπυρώσεις, μάλλον το περιμένω αυτό”, πρόσθεσε αντικρούοντας τις προειδοποιήσεις των επιδημιολόγων.